Gemeente Dongeradeel

Aanbestedingen


---

Conclusies ontwerpsessie windenergie

Tijdens een ontwerpsessie op maandag 23 januari is er met inwoners van Metslawier, Wetsens, Niawier, Bollingawier, Hantumhuizen en Hantumeruitburen gesproken over het project windenergie in Dongeradeel. De meningen bleken verdeeld en veel mensen hebben hun zorgen geuit over mogelijke gevolgen van de grote turbines. Vooral over slagschaduw, geluidsoverlast en planschade werden veel vragen gesteld. Na de gezamenlijke informatieronde, kregen de aanwezigen de gelegenheid om in workshops verder te discussiëren. Ongeveer 50 personen besloten hier gebruik van te maken. In drie groepen werd gesproken over het project en werden de zorgen van de inwoners in kaart gebracht. Aan de hand van deze workshops kunnen de volgende conclusies worden getrokken:


* De inwoners vinden het belangrijk dat de molens zo weinig mogelijk opvallen. Ze willen geen felle en glanzende kleuren.
* Men wil graag duidelijkheid over de hoogte van de turbines. Diverse onderzoeken moeten nog duidelijkheid geven over welke hoogte mogelijk is in het gebied. Op dit moment wordt er gesproken over een minimale ashoogte van 80 meter en een maximale ashoogte van 105 meter.

* Men wil meer duidelijkheid over de gevolgen van de turbines met betrekking tot slagschaduw, geluid en planschade. Deze zaken zijn wettelijk geregeld. Meer informatie hierover wordt op de website van de gemeente gepubliceerd.

* De voorkeur gaat uit naar een lijnopstelling in plaats van een clusteropstelling.

* De inwoners vinden het belangrijk dat de winst terugvloeit in de lokale gemeenschap.

* Er worden ideeën gegeven voor recreatieve mogelijkheden bij het cluster windturbines. Een aantal mensen ziet liever geen recreatie bij de windturbines.