Gemeente Nuth


31-01-2006

Huiselijk geweld is niet normaal

Nieuw telefoonnummer Adviespunt Huiselijk Geweld Zuid-Limburg Sinds 1 oktober 2005 heeft het Adviespunt Huiselijk Geweld Zuid-Limburg een nieuw telefoonnummer: 0900 234 34 34 (5 ct per minuut). Hier kan iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld tijdens kantooruren anoniem terecht voor hulp en advies.

Wat is huiselijk geweld?
Huiselijk geweld is geweld dat wordt gepleegd door iemand uit de naaste omgeving van het slachtoffer. Dat kan een partner zijn of een ander familielid, maar ook een vriend van de familie of een ex. Huiselijk geweld heeft veel gezichten. Het kan gaan om lichamelijk geweld, psychische mishandeling of seksueel misbruik, maar ook om verwaarlozing, schending van rechten en financiële uitbuiting.

Huiselijk geweld komt veel voor: bijna de helft van de Nederlandse bevolking is ooit slachtoffer geworden van geweld in de huiselijke kring. Het komt voor in alle lagen van de bevolking en in alle culturen. Iedereen kan het slachtoffer worden van huiselijk geweld: vrouwen, mannen, kinderen en ouderen.

Hulp, advies en informatie
Het Adviespunt Huiselijk Geweld is er voor slachtoffers van huiselijk geweld. Voor mensen die willen weten hoe ze het geweld moeten stoppen, maar ook voor hen die nog steeds tobben met nare ervaringen uit het verleden. Het is er ook voor plegers, die willen voorkomen dat ze (weer) de fout ingaan. Die een time-out nodig hebben, of willen leren hoe ze hun gevoelens van agressie in de hand kunnen houden.

Ook getuigen van huiselijk geweld kunnen bij het Adviespunt terecht. Om hun verhaal te doen en om te overleggen wat ze kunnen doen om te helpen.

Ten slotte is het Adviespunt er voor iedereen die informatie zoekt over huiselijk geweld en over al die instanties in de regio die vanuit verschillende invalshoeken - samenwerken om het geweld te stoppen.

Hulpverlening door maatschappelijk werkers
Sinds 1 oktober wordt de telefoon van het Adviespunt tijdens kantooruren bemenst door maatschappelijk werkers. Zij hebben ruime ervaring wat betreft de aanpak van huiselijk geweld en zijn getraind in telefonische hulpverlening. Behalve dat zij een luisterend oor bieden en met bellers meedenken over oplossingen, verwijzen zij zo nodig door naar hulpverleners of leggen zij uit wat er gebeurt als iemand aangifte doet.

Uitgebreide informatie voor publiek en professional is ook te vinden op www.huiselijkgeweldlimburg.nl