Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Bomenkap in Lage Bergse Bos

PERSBERICHT
Begin februari start het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard met de kap van ongeveer twee hectare bomen en struiken in het Lage Bergse Bos in Bergschenhoek. De bomen moeten worden gekapt om ruimte te maken voor de verbreding van een watergang.

De bomenkap vindt plaats aan de noordzijde van de bestaande hoofdwatergang aan de rand van het Lage Bergse Bos. Dat is tegenover de golfbaan langs de Bergsebosdreef en langs de Rottebandreef tot aan de Vaandragerdreef. Het kappen zal medio maart worden afgerond, voor aanvang van het broedseizoen. In overleg met het Recreatieschap Rottemeren plant Schieland en de Krimpenerwaard ter compensatie nieuwe bomen aan in het toekomstige Hoekse Park.

Het waterschap gaat zorgvuldig te werk bij het kappen van de bomen. De werkzaamheden worden begeleid door een veldbioloog, die een flora en faunaonderzoek heeft uitgevoerd. Als laatste activiteit voor de start van het werk is nog een controle op de aanwezigheid van nachtverblijven voor vleermuizen uitgevoerd.

Het kappen van de bomen is de start van een omvangrijk project voor het verbeteren van het watersysteem in de polder Bleiswijk (hierin liggen de gemeenten Bergschenhoek en Bleiswijk). In maart starten de graafwerkzaamheden voor het verbreden en graven van een watergang. Medio dit jaar wordt gestart met het bouwen van een nieuw gemaal nabij de Rotte.

Aanleiding voor het project is de wateroverlast in 2001 en 2002. Schieland en de Krimpenerwaard heeft toen een studie verricht naar de vereiste maatregelen. Recent dreigende wateroverlast (augustus 2005) toonde nogmaals aan dat de uitvoering van de maatregelen dringend gewenst is.