Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond vreest grotere aantallen ontslagen bij Laurus 31-01-2006

CNV Dienstenbond vreest grote ontslagen als gevolg van de nieuw ingezette strategie van Laurus. De verkoop van de winkelformules Edah en Konmar kunnen veel meer banen gaan kosten dan nu wordt verwacht. De bond eist dan ook duidelijkheid. CNV Dienstenbondbestuurder Gert-Jan Seffinga: Er wordt nu rekening gehouden met verlies van zon 290 banen, maar ik vrees grotere aantallen als er geen buitenlandse investeerder wordt gevonden. Nederlandse kopers zullen de distributiecentra namelijk niet over willen nemen, omdat ze als supermarktconcern al over een goed netwerk beschikken. Dat geeft een ander, schrikbarend plaatje waar we eerst opheldering over willen hebben!

Seffinga voorziet een rampscenario als de distributiecentra afgestoten moeten worden. Edah en Konmar zijn goed voor de helft van de omzet. Een simpel rekensommetje leert dan dat bij verkoop van deze twee winkelformules er dus ook de helft minder gedistribueerd hoeft te worden. Grote ontslagen zullen het logische gevolg zijn. Op die manier zouden duizenden gezinnen getroffen kunnen worden. Daar kunnen we als bond niet in meegaan. Een buitenlandse investeerder daarentegen zal wel gebruik willen maken van het distributienetwerk, dus daar zitten mogelijkheden. Kortom, we hebben nog veel vragen!

Inzet van CNV Dienstenbond is dat Edah en Konmar in totaliteit worden verkocht en niet in losse delen. Zelfs als verkoop van losse delen van de winkelformules meer opleveren, dan nog zullen wij staan op verkoop van het geheel. Zo kunnen we het beste grotere ontslagen voorkomen zoals bij het distributiecentrum. Verder maken we ons sterk voor bemiddeling van werk naar werk voor mensen die hun baan kwijt raken, aldus de CNV Dienstenbondbestuurder.

Hoofddorp, 31 januari 2006

Voor nadere informatie:

Gert-Jan Seffinga, bestuurder, 06 - 13 20 83 97 Lilly van Geest, persvoorlichter, 06 10 88 41 41