Habiforum

Van polderen naar verbinden: vernieuwend ruimtegebruik

Vrijwel dagelijks is (discussie over) het gebruik van de ruimte in Nederland in het nieuws. Er is te weinig ruimte voor kinderen om te spelen en te sporten. Door snelheidsbeperkingen op te leggen aan automobilisten probeert de minister het beschikbare asfalt beter te benutten en fijn stof tegen te gaan. De ruimte staat, kortom, onder grote druk. Habiforum, een netwerk dat het programma Vernieuwend Ruimtegebruik uitvoert, probeert te laten zien dat het wel degelijk mogelijk is te bouwen wat mensen willen en de ruimte op een creatieve en slimme manier te benutten. Het netwerk liet er onlangs een boek over verschijnen: Van polderen naar verbinden.

De publicatie 'Van polderen naar verbinden' biedt een kijkje in de dagelijkse praktijk van het programma 'Vernieuwend ruimtegebruik'. Dit programma kent een praktijkdeel en een wetenschappelijk deel. Doel is wetenschap af te stemmen op de praktijk en de praktijk meer te laten profiteren van de wetenschap, zodat nieuwe vormen van ruimtegebruik mogelijk worden gemaakt. Waar denkt men dan aan? Aan drijvende kantoren bijvoorbeeld, amfibisch wonen, of grazende koeien op het dak. En men denkt dan vooral aan minder regels en meer doen.

Wil dit lukken, dan zijn nieuwe manieren van werken noodzakelijk, meent Habiforum. Daar waar overheden, projectontwikkelaars of corporaties gezamenlijk tegen structurele problemen aanlopen zet Habiforum bijvoorbeeld een proeftuin op. Dit is een meestal korte interventie in het lopende planproces, waarbij betrokkenen uitgenodigd worden mee te denken over oplossingen voor voorkomende praktische problemen. Het van elkaar leren staat hier centraal. Ook werkt men met Communities of practice: ontmoetingsplekken waar praktijkmensen uit alle geledingen hun ervaringen delen met wetenschappers en personen uit het beleid en deze zo productief maken voor elkaar en anderen.

De publicatie biedt geen uitputtend, maar wel een caleidoscopisch overzicht van de manier waarop Habiforum werkt aan nieuwe vormen van ruimtegebruik. De publicatie is rijk voorzien van beeldmateriaal. Vele prominenten uit het netwerk komen aan het woord, en vele kortere artikelen nodigen hopelijk uit tot verdieping en verbreding. Citeren uit het boek is vrij, wel stellen we een bronvermelding op prijs.