Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

WOB-verzoeken

Spreekpunten bij de ondertekening van de intentieverklaring gebiedsontwikkeling Greenport Venlo

Spreekpunten voor de toespraak van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dr. C.P. Veerman, bij de ondertekening van de intentieverklaring gebiedsontwikkeling Greenport Venlo op 30 januari 2006 in Venlo

Dit is een belangrijke dag voor deze regio. En dat vinden velen met mij, te zien aan het uiteenlopende gezelschap van vandaag. Ik vind het een goed teken dat hier vanavond ook vertegenwoordigers uit andere regio's, zoals Brabant en zelfs Duitsland aanwezig zijn.

Auch ich möchte unsere deutschen Gäste besonders herzlich willkommen heißen hier an einem der wichtigsten agrarischen Entwicklungsstandorte der Niederlande, so nah an der Grenze zu Ihrem Land. Ich kann mir gut vorstellen, dass Sie sich dies nicht entgehen lassen wollten. Schließlich dürften die Entwicklungen hier in Venlo auch Auswirkungen auf die wirtschaftlichen Aktivitäten in Ihrem Land haben. Deshalb ist es auch so wichtig, dass Deutschland und die Niederlande gut zusammenarbeiten. Umso mehr freue ich mich über Ihre Anwesenheit hier und heute. Ich hoffe, Sie haben Verständnis dafür, wenn ich jetzt auf Niederländisch fortfahre.

Ik richt me graag even tot de mensen die deze eerste stap in de gebiedsontwikkeling van Greenport Venlo mogelijk hebben gemaakt. In het bijzonder wil ik daarbij noemen de provincie Limburg, de gemeenten Venlo, Maasbree, Sevenum en Horst aan de Maas en de twee veilingen ZON en Flora Holland.

Mij kwam ter ore dat u hebt besloten om de term 'Klavertje 4' los te laten. Ik moet eerlijk zeggen: dat vind ik jammer. Klavertje 4 heeft wat mij betreft een mooie, positieve lading. Het ligt goed in de mond en laat zien dat het hier om iets groens gaat, om logistiek, om verbondenheid en samenwerken.
Maar ik snap ook wel waarom u ervan af wilt. Met de aanduiding 'Klavertje 4' zou men de indruk kunnen krijgen dat de ontwikkeling van Greenport Venlo een kwestie van geluk is. Maar we weten allemaal dat er meer wijsheid dan geluk bij komt kijken.

Tot nu toe hebt u deze wijsheid getoond. U hebt immers van meet af aan de juiste insteek gekozen. Zo blijkt uit de brede groep aanwezigen vandaag dat u weet dat u het concept moet ontwikkelen met partners van zowel binnen als buiten de eigen regio en zelfs buiten Nederland. En u hebt de steun van de overheid.
De intentieverklaring, die vanavond getekend wordt, geeft blijk van de politieke wil van de provincie en de gemeenten om samen met het bedrijfsleven Greenport Venlo tot een succes te maken.

U erkent met uw driesporenbenadering dat het bij een Greenport om meer gaat dan alleen de fysieke ruimte. Ook kennis en innovatie enerzijds en organisatie en proces anderzijds, spelen hierbij een rol, die niet weg te denken is.

Dat spreekt mij aan, omdat het uitstekend aansluit bij mijn eigen visie. De tuinbouw is een belangrijke economische sector voor ons land. Willen we zorgen dat de sector sterk blijft en internationaal kan concurreren, dan moeten we zorgen voor een goed samenspel tussen bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen. Want alleen in een goed samenwerkings- en ondernemersklimaat kunnen tuinbouwbedrijven en alle aanverwante agribusiness zich optimaal ontwikkelen.

Venlo heeft goede papieren. Deze regio heeft een enorme economische potentie. Met name ook door de goede geografische ligging tussen de mainports en het Ruhrgebied. Uit studies blijkt ook dat de tuinbouw en de gerelateerde bedrijvigheid enorm aan het groeien zijn in dit gebied.

Overigens zou ik nog een spoor aan uw driesporenbenadering willen toevoegen en dat is het spoor van de passie, van het elan. En daarmee zit het ook wel goed in Venlo, dunkt me. De ambities zijn groot. Venlo heeft er zin in en straalt zelfbewustzijn uit. Mede dankzij de inspiratie van Riek Bakker en Frans Tielrooij, die met hun voorbeeldprojecten op het gebied van ontwikkelingsplanologie en agrologistiek hebben laten zien wat mogelijk is in en om Venlo. Bovendien hebt u een duidelijke deadline. Want met de Floriade in 2012 wilt u een eind op streek zijn met uw plannen. Zo'n duidelijk einddoel helpt ook altijd goed om de boel in beweging te krijgen en te houden.

Passie heeft echter ook een keerzijde. Want het is gekoppeld aan mensen, die wel eens iets anders kunnen gaan doen. Continuïteit is dus een belangrijk aandachtspunt. Ik heb begrepen dat u zich daar bewust van bent en dat daar aan gewerkt wordt. Ook dat getuigt van inzicht.

Dames en heren, bij zoveel regionale inzet en wijsheid, kan het rijk bijna volstaan met tevreden toekijken en complimenten uitdelen voor de daadkracht van anderen. Dat is één van mijn meest geliefde bezigheden, moet ik toegeven. Toch zie ik ook een duidelijke rol voor de rijksoverheid. Maar dan wel in de sfeer van mijn motto 'van zorgen voor, naar zorgen dat'. Als het gaat om de ontwikkeling van de Greenports, en dus ook die in de regio Venlo, dan heeft het rijk een faciliterende en ondersteunende rol. De overheid helpt, bijvoorbeeld door duurzaamheid en innovatie te stimuleren, en door ruimtelijke en economische beslissingen te nemen waar de sector mee vooruit kan.

Mede daarom heeft het rijk Venlo in de Nota Ruimte aangewezen als Greenport en als kerngebied voor innovatieve economische ontwikkelingen. En we hebben de regio Zuid Oost Brabant/Noord-Limburg ook als een programmaregio opgenomen. We hebben daarmee aangegeven dat deze regio speciale aandacht krijgt en dat we hier goed willen samenwerken met de regionale en lokale overheden, omdat we veel kansen zien voor de economie.

Als het gaat om de tuinbouw, is het voor u van belang dat ik, samen met mijn collega minister Dekker, op dit moment werk aan landelijke afspraken tussen provincies en de tuinbouwsector over de verdere ontwikkeling van de Greenports in het land. Het moeten duidelijke afspraken worden. Wie doet wat en waar halen we het geld vandaan? Ik verwacht dat we deze afspraken medio dit jaar tijdens een tweede Greenport conferentie kunnen beklinken. Dan wil ik ook duidelijk hebben of we nog iets extra's voor de Greenports kunnen doen met geld uit het Fonds Economische Structuurversterking.

Ik ben verder ook bereid om te kijken of we vanuit het rijk financieel kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het Energy Web, dat u hier wilt realiseren. Met het oog op het energievraagstuk hecht ik veel waarde aan dit soort initiatieven.
Daarnaast wil ik kijken of we iets via het Gemeenschappelijk Ontwikkelbedrijf kunnen doen. Dit Ontwikkelbedrijf hebben wij vorig jaar vanuit rijk opgericht om belangrijke gebiedsprojecten te ondersteunen waarmee zowel rijksbelangen als grond gemoeid zijn. Wellicht kan dit ook helpen om Greenport Venlo een steuntje in de rug te geven.

Dames en heren, als Greenport Venlo een succes wordt, zal dat de hele regio ten goede komen. Er zijn dus veel verschillende mensen die er belang bij hebben. Ik kan u daarom aanraden om vooral door te gaan met het zoeken naar samenwerking met uiteenlopende en soms ongebruikelijke partijen, binnen en buiten onze eigen landsgrenzen. Daarbij raad ik u ook aan om tijdig in gesprek te gaan met burgers en groene organisaties om ook daar draagvlak te creëren voor de ontwikkelingen in dit gebied.

Ik zei het al, dames en heren, ontwikkeling van Greenport Venlo heeft meer met wijsheid te maken dan met geluk. Hard werken kun je daar nog aan toevoegen. Want dat zal zeker nodig zijn om de hoge ambities waar te maken. Gezien het elan hier in Venlo en omgeving, heb ik daar alle vertrouwen in.

Als het aan mij ligt, blijft Klavertje 4 niet alleen het begrip, maar wordt het ook een begrip, tot ver buiten de regio.

Ik dank u voor uw aandacht.