International Film Festival Rotterdam

35th International Film Festival Rotterdam
25 januari ­ 5 februari 2006

PERSBERICHT 30 januari 2006

Jury bekroont korte films in Rotterdam

Maandagavond 30 januari 2006 zijn in Calypso in Rotterdam de winnaars bekend gemaakt van de Tiger Awards voor korte film. De drie winnende korte films zijn BEGINNINGS van Roy Villevoye (Nederland) en de animatiefilms RABBIT van Run Wrake (Groot-Brittannië) en WHO I AM AND WHAT I WANT van David Shrigley & Chris Shepherd (Groot-Brittannië). De Prix UIP Rotterdam voor korte film werd uitgereikt aan Joke Liberge (België) voor MEANDER.

De jury van de Tiger Awards Competitie voor korte film en de Prix UIP Rotterdam werd gevormd door Bianca Stigter (filmcritica, Nederland), Johan Grimonprez (filmmaker, België) en John Smith (filmmaker, Groot-Brittannië).

Tiger Awards Competitie voor korte film
Voor de Tiger Awards Competitie voor korte films zijn 29 films geselecteerd met een maximum lengte van dertig minuten. Aan elk van de drie gelijkwaardige Tiger Awards voor korte films is een prijs verbonden van 3.000,- Euro. De Tiger Awards Competitie voor korte films wordt gesponsord door Binger Filmlab in Amsterdam.

Het commentaar van de jury op de winnende films:

BEGINNINGS van Roy Villevoye (Nederland, 2006)
"Op een eenvoudige maar sluwe manier neemt deze film ons mee op een reis waar niets is wat het lijkt. Lichtvoetig worden wij binnengeleid in de tuin van aardse geneugten ­ en er weer uitgegooid."

RABBIT van Run Wrake (Groot-Brittannië, 2005)
"Deze animatiefilm bevat een rijkdom aan beelden en woorden, een prachtige overdaad van benoemingen die uit de hand loopt in traditionele prentenboekvorm. Hebzucht wint van onschuld als we leren dat de wereld van kinderen en volwassenen toch niet zo heel veel van elkaar verschilt."

WHO I AM AND WHAT I WANT van David Shrigley & Chris Shepherd (Groot-Brittannië, 2005)
"Deze opzettelijk rauwe animatie in zwart-wit vertelt een donker verhaal met harde maar bevrijdende humor."

Prix UIP Rotterdam
Voor de eerste Prix UIP Rotterdam voor korte film (prijsgeld: Euro 2.000) kwamen vijftien Europese fictiefilms van maximaal vijftien minuten in aanmerking.
De European Film Academy en UIP presenteren de Prix UIP tijdens veertien filmfestivals over geheel Europa. De prijs omvat 2.000 Euro en een automatische nominatie voor de European Film Awards, uit te reiken in december 2006. Uit de genomineerden kiezen de 1600 leden van de European Film Academy de uiteindelijke winnaar. Voor de eerste Prix UIP Rotterdam voor korte film werden vijftien Europese fictiefilms geselecteerd van maximaal vijftien minuten.

Het commentaar van de jury op de winnende film MEANDER van Joke Liberge (België, 2005)
"Een idyllische omgeving wordt ingenomen door de onhandigheid van jonge adolescenten. Gaandeweg de film treden hun jeugdige verlangens op de voorgrond."

(einde persbericht)

Bericht aan de redacteur:

Film stills van de winnende films (en alle andere festivaltitels) kunnen worden gedownload van de IFFR website, directe link: http://www.filmfestivalrotterdam.com/ned/pers/beeldmateriaal.aspx

Persinformatie International Film Festival Rotterdam IFFR Press Office, Bert-Jan Zoet/Gert-Jan Bleeker

+31.10.890.90.90 / press@filmfestivalrotterdam.com www.filmfestivalrotterdam.com

European Film Academy
Publiciteit
In Nederland vertegenwoordigd door:
MVSP - Monique van Schendelen
E-mail: monique@mvsp.nl
tel +31 35 5826969 / +31 6 53697606


- - - - - - - - - - - - - - - - - -
International Film Festival Rotterdam
Press Department:
Bert-Jan Zoet, Press Officer
Gert-Jan Bleeker, Assistant Press Officer
Nancy van Oorschot, Press Accreditations
Steven Kraan, Press Intern

P.O. Box 21696
3001 AR ROTTERDAM
The Netherlands
tel + 31 10 890 90 90
fax + 31 10 890 90 91
email press@filmfestivalrotterdam.com
http://www.filmfestivalrotterdam.com
35th International Film Festival Rotterdam: 25 January - 5 February 2006