Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwe beroepenstructuur zorg en welzijn

Persbericht, 31-1-2006

Waaraan heeft een eenzame bejaarde behoefte? Hoe ondersteun je ouders die hun kind niet meer de baas kunnen? Welke beroepsgroepen zijn er de komende jaren nodig in welzijn en wat moeten beroepskrachten kennen en kunnen? De maatschappelijke vraag en de vraag van de arbeidsmarkt zijn de leidraad geweest voor de samenstelling van de nieuwe beroepenstructuur Zorg en Welzijn `Klaar voor de Toekomst'.

Dit rapport `Klaar voor de Toekomst', is door het NIZW gemaakt in opdracht van het Platform Kwalificatiebeleid Zorg en Welzijn. Het is vandaag aangeboden aan Staatssecretaris Ross van VWS.

De beroepenstructuur is een belangrijk instrument en op de eerste plaats richtinggevend voor scholen. Zij zullen er hun opleidingen op inrichten. Daarnaast is het voor managers in de maatschappelijke ondersteuning een leidraad voor hun personeelsbeleid. Ook beroepskrachten kunnen zich erop oriënteren bij de uitoefening van hun beroep.

Kwaliteit van de dienstverlening, en dus van de professional is een belangrijke succesfactor voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Deze nieuwe beroepenstructuur draagt bij aan de verdere professionalisering van de opleidingen, zodat de beroepskrachten die kwaliteit leveren die de cliënt verwacht.