Dienstenbond CNV

CAO-overleg GEBRA opgeschort
31-01-2006

Onlangs hebben onderhandelingen plaatsgevonden voor een nieuwe CAO voor de Gemengde branche en Speelgoedbranche (GEBRA). Werkgevers willen een uitbreiding van de werkweek van 36 naar 38 uur voor nieuwe medewerkers. Dat levert een tweedeling binnen het personeel op die CNV Dienstenbond niet wil.

Los van het feit dat het nieuwe personeel voor een lager uurloon werkt (salarissen worden niet aangepast naar 38 uur), heeft deze maatregel als bijkomend effect dat het huidig personeel (te) duur wordt voor werkgever.

Dit punt is niet alleen een hard punt voor werkgevers binnen de CAO GEBRA maar komt op meer CAO-tafels binnen de detailhandel naar voren. Werkgevers willen ondanks hevig verzet van bonden hiertegen, geen van allen van dit idee afstappen. Ze wachten allemaal af wat er op andere tafels gebeurt.

Wij betreuren deze gang van zaken want geen CAO-overleg betekent stilstand en stilstand is achteruitgang!! erder is nog gesproken over de wachtdagen bij ziekte. Werkgevers willen het aantal wachtdagen uitbreiden, maar bonden zien hiervoor geen enkele noodzaak gezien het lage ziekteverzuim in de branche. Dit los van het feit dat ondergetekende meermaals heeft aangegeven het nut van wachtdagen totaal niet in te zien.

Tot slot is ook over een jaarurenregeling gesproken op verzoek van werkgevers. Vanuit CNV Dienstenbond heb ik aangegeven dat mijn kaderleden duidelijk hebben gemeld dat hetgeen nu in de CAO staat ten aanzien van de gemiddelde werktijd (berekenen over een periode van 13 weken) ruimschoots voldoende mogelijkheden biedt. Een aantal kader­ leden spreekt uit eigen ervaring omdat zij als filiaalleider hier direct mee te maken hebben. Wanneer het om vervanging wegens ziekte gaat is deze periode zelfs nog langer. Nog meer flexibiliteit is absoluut ongewenst voor (het privé-leven van) de werknemers.

Hoe nu verder?
Partijen hebben afgesproken ontwikkelingen van andere CAO-onderhandelingen te volgen en opnieuw een datum te plannen voor CAO-overleg als er ontwikkelingen zijn. Op dit moment is er dan ook geen nieuwe datum voor vervolgoverleg gemaakt. Bonden zijn absoluut niet blij met deze gang van zaken.

Mocht u naar aanleiding van deze info nog vragen of suggesties hebben, dan hoor ik dat graag. U kunt mij bereiken via 040-2116674 of k.baelemans@cnvdibo.nl