Dienstenbond CNV

CAO FloraHolland een feit. Leden stemmen in met principe-akkoord 31-01-2006

Na ledenraadplegingen op alle vestigingen van FloraHolland hebben de leden van CNV Dienstenbond ingestemd met het in december bereikte principe-akkoord over de CAO. Daarmee is de CAO een feit.

Echter, de leden van CNV Dienstenbond zijn wel verdeeld. Een meerderheid is voor, maar een grote minderheid heeft een ander geluid laten horen; in Rijnsburg stemde ruim de helft van de leden tegen het bereikte akkoord, terwijl een aanzienlijk deel zich in Rijnsburg heeft onthouden van stemming.
Het feit dat er een vestiging is waar zoveel ontevredenheid is over het principe-akkoord, terwijl in de andere vestigingen men wel met grote meerderheid akkoord ging, stemt niet tot tevredenheid bij CNV Dienstenbond. Het is zorgelijk dat er geen grote algemeen gedeelde mening bestaat over het resultaat van de onderhandelingen. Ook voor FloraHolland moet dat een signaal zijn om nog eens goed te kijken naar de oorzaak van deze ontevredenheid in Rijnsburg.

Veel leden hadden vragen over het bereikte akkoord. Met name over de afspraken rondom de ziektekosten, de WIA en de nieuwe berekening van het vakantiegeld. In Rijnsburg speelde de afspraak rond de ziektekosten een grote rol in de afwijzing van het principe-akkoord. In Naaldwijk waren er veel vragen over de minuren-problematiek en de oplossing die daarvoor gevonden is. In Venlo hebben leden veel vragen gehad over de nieuwe loonschalen. De directie van FloraHolland is inmiddels geïnformeerd over de uitslag van de ledenraadplegingen. CNV Dienstenbond heeft daar nogmaals aangedrongen op creativiteit met betrekking tot de Rijnsburgse ontevredenheid. Op het geplande overleg half februari staat dit in ieder geval geagendeerd.

Voordat de CAO definitief ondertekend kan worden en deze rechtsgeldig wordt, moet er overeenstemming zijn over de teksten van de nieuwe CAO. Daar wordt nu hard aan gewerkt. Tenslotte; de ledenvergaderingen kenden een goede opkomst. Of men nou voor of tegen het principe-akkoord gestemd heeft, de leden hebben laten zien dat ze betrokken zijn bij hun eigen arbeidsvoorwaarden. Dat men kritisch is over gemaakte afspraken bevestigd dat idee en is een prima gegeven. Echter, ook de niet-leden profiteren mee van gemaakte afspraken. Maak ze lid, dan kunnen ze de volgende keer ook meepraten en meebeslissen over hun eigen arbeidsvoorwaarden. Want, met hoe meer leden wij zijn, hoe sterker wij staan!

Voor vragen en/of opmerkingen over deze info, kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon: 023 5670615 of e-mail: f.monsma@cnvdibo.nl