Ministerie van Defensie

31-01-2006 14:22

minister van ardenne: nederlandse militairen essentieel voor veiligheid afghanistan

De wederopbouw in Afghanistan krijgt geen kans als er niet voor veiligheid wordt gezorgd. Naast ontwikkelingssamenwerking is het zenden van militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan een voorwaarde voor de democratische en economische ontwikkeling, vindt minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne. Dat er Nederlandse eenheden moeten gaan staat onomstotelijk vast voor de bewindsvrouw.

Met de ruim honderd miljoen euro die de afgelopen twee jaar via Ontwikkelingssamenwerking in Afghanistan zijn geïnvesteerd bewijst Van Ardenne het belang dat Nederland hecht aan de wederopbouw van het land. "Het heeft succes. Eerst in Kaboel en nu rond de Provincial Reconstructions Teams wordt er wat opgebouwd, neem dat van mij aan".

De minister heeft vorige jaar februari in Kaboel met president Karzaï een overeenkomst gesloten, waarmee Nederlandse investeerder steun krijgen uit het Nederlandse Project Samenwerking Opkomende Markten (PSOM). "De investeringen zijn echter weggegooid geld als er niet voor veiligheid wordt gezorgd in alle provincies", zo stelt ze. "En daar hebben we militairen voor nodig".

De ervaringen van de laatste jaren in de brandhaarden op de wereld hebben geleerd dat een gestructureerde opbouw, zoals nu in Afghanistan wordt beoogd, het beste resultaat oplevert. "Indien de Kamer donderdag en het kabinet vrijdag besluiten Nederlandse militairen uit te zenden beginnen we meteen met een inventarisatie van wat er nodig is voor de civiele opbouw van het gebied. Daarna wordt de PRT ontplooid, die veiligheid en stabiliteit moet versterken, die goodwill bij de bevolking gaat kweken. Vervolgens is het zaak het plaatselijk bestuur te versterken en de politie te trainen. Hierna komt de fase van opbouw van gezondheidszorg en onderwijs, de landbouw, schoon water en infrastructuur. Ontwikkelingssamenwerking stelt daarvoor 5 tot 10 miljoen euro beschikbaar."

Volgens de bewindsvrouw moet het terrorisme met wortel en tak worden uitgeroeid. "Het is vooral een kwestie van doorzetten. De stabiliteit aan de uiterste grens van Europa is in het geding. Je kunt de Taliban beter in Afghanistan bestrijden dan op Nederlandse bodem. Onze veiligheid hangt af van de veiligheid en stabiliteit daar. Ik ben blij dat we daarvoor zo'n goed getraind en gemotiveerd leger hebben."

Het volledige interview met minister Van Ardenne kunt in lezen in de Defensiekrant van 2 februari.