Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

Persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering om 16.30 uur in de perskamer van het stadhuis.


1. Nieuwe kunstgrasvelden op sportparken

Er komen dit voorjaar nieuwe kunstgrasvelden op de sportparken Loevenhoutsedijk en Welgelegen. Het college heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld (in totaal ¤ 525.000). Omdat kunstgrasvelden heel intensief - het hele jaar - te bespelen zijn, krijgen en sportverenigingen met deze velden mogelijkheden om door te groeien in ledental.

Op sportpark Loevenhoutsedijk is het huidige trainings(gras)veld van voetbalvereniging van DWSV te klein en van slechte kwaliteit. Het wordt omgebouwd tot kunstgrasveld. DWSV kan dan doorgroeien en het veld kan bovendien ook door korfbalvereniging Synergo en door buurtbewoners gebruikt worden.

Op sportpark Welgelegen wordt het huidige hoofd(gras)veld omgebouwd tot kunstgrasveld. Ook dit veld wordt nu intensiever gebruikt dan met gras mogelijk is. Dat komt doordat het aantal velden hier teruggebracht is. De nieuwe vereniging Omni Zwaluwen Utrecht 1911 (voorheen Zwaluwen Vooruit en VV Utrecht) heeft de grotere speelcapaciteit van een kunstgrasveld nodig.


2. Kostenverantwoording verplaatsing woonwagens Huppeldijk, Oude Vleutenseweg en Havenweg en aanleg nieuwe standplaatsen in Leidsche Rijn.

Het college heeft een notitie vastgesteld waarin een overzicht wordt gegeven van de kosten die zijn gemoeid met de aanleg van 21 nieuwe standplaatsen in Leidsche Rijn en van de kosten die zijn gemoeid met de ontmanteling van 18 standplaatsen aan de Huppeldijk en Oude Vleutense weg. Het overzicht is gemaakt op verzoek van de gemeenteraad naar aanleiding van een verzoek van het college - afgelopen najaar- om extra krediet beschikbaar te stellen. Het college verwacht dat met dit laatste kredietaanvraag beide operaties met redelijke zekerheid afgerond kunnen worden. Het college vertrouwt er op dat de verplaatsing van de tijdelijke woonwagen aan de Havenweg en de aanleg van 2 nieuwe standplaatsen in Leidsche Rijn binnen het daarvoor beschikbare krediet kan worden uitgevoerd.


3.Uitgangspunten voor nieuwbouw Bestuurscentrum Rabobank

De Nota van Uitgangspunten Bestuurscentrum Rabobank is na verwerking van de inspraakreacties door het college vastgesteld. De nota heeft in de maand december ter inzage gelegen. Op 8 december is er een informatieavond geweest. In totaal hebben 28 bewoners en belanghebbende organisaties gereageerd. De meeste reacties hebben betrekking op de bereikbaarheid van het Kruisvaartkwartier en Dichterswijk, mogelijke parkeeroverlast en de stedenbouwkundige inpassing van de hoogbouw. De inspraakreacties hebben geleid tot enkele kleine correcties en verduidelijkingen van de tekst en het bijbehorende kaartmateriaal. De raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling wordt hierover geïnformeerd. Alle insprekers ontvangen een exemplaar van de door het college vastgestelde reactienota. Bewoners ontvangen binnenkort een nieuwsbrief .

Na vaststelling van de Nota van Uitgangspunten kan Rabobank Nederland een aanvraag indienen voor een bouwvergunning, alsmede een aanvraag voor vrijstelling op onderdelen van het geldende bestemmingsplan (art.19 Wet ruimtelijke Ordening).


4. Nota van uitgangspunten Van der Hoevenkliniek

Ten behoeve van uitbreiding van de Van der Hoevenkliniek aan de Willen Dreeslaan in Utrecht Noord-Oost heeft het college een Nota van Uitgangspunten vastgesteld. De uitbreiding betreft een (beschermde) woonvoorziening met bijbehorend hulpverleningsaanbod voor ca. 50 patiënten. Daarnaast zijn in de nieuwbouw werkplaatsen voor 9 patiënten, magazijnen en kantoren ondergebracht.

In de uitbreiding is onder meer een ondergrondse parkeergarage begrepen, waarmee de Van der Hoevenkliniek in de eigen parkeerbehoefte voorziet. Bij de gemeente zullen daarom 90 parkeervergunningen worden ingeleverd. Daarnaast verdwijnen als gevolg van de nieuwbouw 35 straatparkeerplaatsen. De parkeerdruk in de omliggende buurt is echter zodanig dat de verdwenen parkeersplaatsen niet behoeven te worden vervangen.

Over de uitbreidingsplannen heeft de Van der Hoevenkliniek in mei 2005 met positief resultaat de buurt geïnformeerd. Met het vaststellen van de Nota van Uitgangspunten kan de Van der Hoevenkliniek een bouwaanvraag indienen en vrijstelling aanvragen van het geldende bestemmingsplan (art. 19 Wet Ruimtelijke Ordening).