Productschap Diervoeder

31/01/2006

PDV verheugd over snelle tracering bron dioxine

Het Productschap Diervoeder (PDV) is verheugd dat de Nederlandse en Belgische autoriteiten de bron van de dioxineverontreiniging reeds hebben getraceerd.

Door twee defecte filters leverde het Belgische Tessenderlo Chemie ongezuiverd zoutzuur aan dochterbedrijf PB Gelatins. Dit zoutzuur bevat dioxine, dat vervolgens terechtkwam in diervet. Dit diervet is gebruikt als grondstof voor mengvoer voor varkens en legpluimvee. Runderen, kalveren en ook vleespluimvee hebben geen verontreinigd voer gehad. Nader onderzoek moet uitwijzen of aan Nederlandse varkens- en legpluimveehouders wél verontreinigd voer is geleverd.

Het PDV noemt het uitermate verbazingwekkend dat Tessenderlo Chemie zelf geen actie blijkt te hebben genomen na de ontdekking van de defecte filters. Volgens de Belgische autoriteiten waren twee filters gelijktijdig defect tussen 6 en 28 oktober. Bij het vervangen van de defecte filters had volgens het PDV Tessenderlo Chemie de gevolgen van het defect moeten nagaan. Dan hadden al eind oktober maatregelen genomen kunnen worden en had wellicht voorkomen kunnen worden dat dioxine in veevoer terecht is gekomen.

"Bedrijven die grondstoffen leveren voor diervoer zullen hun product en het productieproces dus nog beter moeten borgen", stelt PDV-secretaris Johan den Hartog. Het PDV zal die schakels in de diervoederketen daar de komende tijd op aan te spreken. Op dit moment ligt de eerste prioriteit bij het beperken van de verdere schade.