AutoRai

Wereldpremière: de vooruitstrevende Concept-EZ MIEV

(1/31/2006)
Mitsubishi toont op de Autosalon van Genève een tweede wereldpremière naast de Colt CZC coupé-cabriolet: de Concept-EZ MIEV. Deze advanced research concept car demonstreert de langetermijnvisie van Mitsubishi op aandrijving en vormgeving. Na rijdende prototypen op basis van bestaande modellen â de Colt en de Lancer Evolution â is de Concept-EZ het eerste geavanceerde researchvoertuig dat alle unieke voordelen van de gepatenteerde MIEV-techniek (Mitsubishi In-wheel Electric Vehicle) demonstreert. De elektromotoren zijn in de wielnaven ingebouwd waardoor elk wiel onafhankelijk kan worden aangedreven of afgeremd. Designers hoeven dus niet langer rekening te houden met een zware transmissie, versnellingsbak, aandrijfassen en differentieel. Dit brengt niet alleen een gewichtsvoordeel met zich mee, maar schept ook veel interieurruimte, prima rijeigenschappen door geoptimaliseerde gewichtsverdeling en een chassis dat is afgestemd op een optimale crashbestendigheid. De vier elektromotoren leveren een gecombineerd vermogen van 80 kW (110 pk), de benodigde energie komt uit het lithium-ion-accupakket onder de vloer van de auto.

De krachtige vormgeving van de Concept-EZ MIEV, ontworpen door Mitsubishi Design Europe, breekt met de gangbare zachtaardige verschijning van stadsautoâs. De Concept-EZ MIEV doet eerder denken aan een SUV, wat wordt benadrukt door de grote wielen met 20-inch velgen op de uiterste hoeken van de carrosserie.

De drive-by-wire-besturing maakt een volumineuze mechanische stuurkolom overbodig. Dat gaf de ontwerpers nog meer vrijheid om het interieurvolume van de auto op een totaal nieuwe manier te benutten. Het flexibele interieur van de 3,70 meter lange âstadscapsuleâ heeft drie heel verschillende functies: Rijden, Transporteren of Loungen. Bij elk daarvan hoort een andere opstelling van het intrekbare stuur en de opvouwbare stoelen.

De 76ste Autosalon van Genève is voor het publiek geopend van 2 tot en met 12 maart.

BedrijfsautoRAI.nl