* Leader+

* Gedeputeerde Staten

Leader+ bijdrage voor transnationaal project

Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland heeft besloten om een Leader+ bijdrage toe te kennen voor de uitvoering van het transnationale project `Community Actions / Multifunctionele Centra' van Vereniging Dorpsbelang Creil. Dit project ontvangt vanuit Flevoland een bijdrage van 48.936 euro. Het project kost in totaal bijna 60.000 euro.

Het project is een samenwerking tussen de Leader+ gebieden Selby District uit Groot Brittannië en Flevoland. In het project gaan ervaringsdeskundigen uit beide gebieden onderzoeken wat de succes- en faalfactoren zijn bij het opzetten van multifunctionele centra op het platteland. Hieruit moet een `checklist van succes' komen, die samen met tenminste vier casestudies wordt opgenomen in een tweetalig boekje. Doel van het boekje is om potentiële initiatiefnemers te inspireren en te stimuleren om multifunctionele centra op te zetten.

Het boekje wordt verspreid onder alle dorpen in de Leader+ gebieden van Selby District en Flevoland, onder alle Leader+ gebieden in Groot-Brittannië en Nederland en onder alle Nationale Netwerken van de Europese Unie. Het boekje wordt ook online beschikbaar gesteld. Het project loopt van 1 oktober 2005 tot en met 31 december 2006.

Leader+ programma

Organisaties, verenigingen, stichtingen en bedrijven die een goed idee hebben, kunnen een Leader+ aanvraag indienen. De inhoud van Leader+ projecten kan uiteenlopen van leefbaarheid tot natuurbeheer, plattelandstoerisme en biologische landbouw. Eén ding hebben ze gemeen: het gaat om de inzet en betrokkenheid van de lokale samenleving. Leader+ is namelijk bedoeld voor vernieuwende initiatieven vanuit de plaatselijke bevolking, die gedragen en vaak ook uitgevoerd worden door een groot deel van de samenleving.

De Leader+ aanvragen worden beoordeeld door de Lokale Actie Groep Leader+ Flevoland (LAG). Deze Lokale Actie Groep is samengesteld uit vertegenwoordigers van Flevolandse verenigingen en organisaties in het landelijk gebied en geeft advies aan het college van Gedeputeerde Staten met betrekking tot de aanvragen. Het college neemt op basis van dit advies het formele besluit en sluit vervolgens een overeenkomst met de projectuitvoerder.