* Europese subsidies

* Gemeente Urk

Europese bijdrage voor aquacultuurproject op Urk

In het kader van het Europees programma Flevoland hebben Gedeputeerde Staten op 13 januari 2006 besloten aan het project 'Van Slooten Aquacultuur' een Europese bijdrage toe kennen van EUR 210.000 . Daarnaast heeft de gemeente Urk voor het project een bijdrage van EUR 70 .000 beschikbaar gesteld.

Het project omvat het opstarten van een viskwekerij met als specialiteit snoekbaars. Van Slooten Aquacultuur wordt daarmee in Nederland de 2^e snoekbaarskwekerij. Het bedrijf start met het meest moderne en geavanceerde kweeksysteem. Dit systeem is helemaal gebaseerd op het recirculatieprincipe van water, waardoor afvalstoffen eruit gefilterd worden en de jaarlijkse lozing van water op het rioolstelsel of oppervlaktewater geminimaliseerd kan worden.

Van Slooten had voorheen een eigen IJsselmeervisserij-onderneming maar zag zich genoodzaakt de onderneming te beëindigen als gevolg van de overheidsmaatregelen tot reductie van de IJsselmeervisserij. Met de opstart van het nieuwe aquacultuurbedrijf worden in ieder geval 2,3 arbeidsplaatsen (fte's) behouden. De verwachting is dat binnen 10 jaar de productie verdubbelt en daarmee ook het aantal arbeidsplaatsen.

Het project past binnen maatregel 2.9 'Versterking economisch perspectief visserijsector' van het Europees programma Flevoland. Het project draagt bij aan cluster- of ketenvorming op het terrein van de visverwerking en afzet en heeft toegevoegde waarde voor de visserijsector op Urk. Daarnaast past het project binnen de op 9 december 2002 door Brussel goedgekeurde Steunregeling voor de versterking van het economisch perspectief in de visserijsector op Urk. De toegevoegde waarde van het project voor Urk wordt eveneens onderstreept door de gemeente Urk.

Het project 'Van Slooten Aquacultuur' wordt voor 31 december 2006 gerealiseerd.