Siemens

Persbericht


Den Haag, dinsdag 31 januari 2006

CommerceGuard biedt wereldwijd security-oplossingen voor containers aan

Siemens sluit joint venture met General Electric en Mitsubishi

Siemens en General Electric (GE) zijn een samenwerking aangegaan op het gebied van security-oplossingen voor containers. De Siemens-divisie Building Technologies zal daarin de exclusieve marketing- en distributierechten in Europa voor de door CommerceGuard AB ontwikkelde oplossing hebben. In dit kader heeft Siemens een minderheidsbelang in de GE-Security-dochter CommerceGuard AB verworven, met de optie, dit belang in de loop van het jaar verder uit te breiden. Naast Siemens heeft ook het Japanse concern Mitsubishi Corporation een minderheidsbelang in CommerceGuard.

Met deze overeenkomst stapt Siemens in de groeimarkt voor container-security-oplossingen. Samen met GE en Mitsubishi kunnen we de veiligheid in het internationale containerverkeer aanzienlijk verhogen en daarmee de wereldhandel veiliger en efficiënter maken, aldus Dr. Heinrich Hiesinger, bestuursvoorzitter van Siemens Building Technologies. De deelname in CommerceGuard is een uitstekende gelegenheid voor ons om in de mondiale securitybusiness te investeren. Wij zijn overtuigd van de innovatieve CommerceGuard-technologie en willen ons belang in de loop van dit jaar uitbreiden, voegt Dr. Wolfgang Bischoff, Managing Director van Siemens Project Ventures toe.

De CommerceGuard-oplossing is gebaseerd op een mondiale IT-infrastructuur en een Container Security Device (CSD), die beveiligd is tegen manipulatie. Deze wordt in vrachtcontainers aangebracht en registreert elke opening van de containerdeur tijdens het internationale transport. Mobiele en vast lezers langs de supply chain en in de havens sturen vervolgens de status van de CSD naar een databank die toegankelijk is voor geautoriseerde verladers, importeurs, rederijen en betrokken instanties. Op deze wijze kan de afhandeling in de havens aanzienlijk sneller en efficiënter verlopen. Statistieken van Drewry Shipping Consultants wijzen uit dat jaarlijks wereldwijd meer dan 60 miljoen containers worden verwerkt. CommerceGuard is een internationaal project en Europa is daarbij een strategisch belangrijke markt. We zijn blij dat Siemens als een van de toonaangevende ondernemingen in deze regio deze technologie op de markt wil brengen, aldus A. Louis Parker, president en CEO van GE Security.

CommerceGuard is een beproefd beveiligingssysteem. Hiermee wordt klanten een oplossing geboden waarmee ze van de hoogste veiligheidsstandaards kunnen profiteren. Global tracking en tracing, alsmede supply chain management worden verbeterd. Naast de exclusieve marketing- en distributierechten die Siemens voor Europa, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en India verkrijgt, zal Siemens de "preferred integration partner" zijn voor de wereldwijde installatie en services voor het CommerceGuard-systeem, alsmede preferred IT-partner voor CommerceGuard AB.

Siemens Building Technologies combineert binnen één onderneming producten en systemen voor de beveiliging en automatisering van gebouwen, is actief als dienstverlener en systeembouwer, alsmede als aanbieder van producten voor deze gebieden. Deze divisie van het Siemens-concern, die onderdeel is van Siemens Schweiz AG in Zürich, behaalde in het boekjaar 2005 (ultimo 30 september) een omzet van circa 4,4 miljard euro. Siemens Building Technologies heeft momenteel in 47 landen circa 28.000 medewerkers in dienst. Voor meer informatie zie: www.sbt.siemens.com.

GE Security, Inc. is een volle dochter van General Electrics (GE) met als zwaartepunt communicatie- en informatietechnologie voor de gebieden security, risicobeperking en verbetering van de levenskwaliteit. GE Security is actief in meer dan 30 landen en is met een aantal bekende merken vertegenwoordigd op het gebied van inbraak- en brandmeldtechniek, toegangscontrole en gebouwenmanagement, videobewaking, springstof- en drugsdetectie, sleutelmanagement en bekabelingsstructuren. Voor meer informatie zie: www.GESecurity.com.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Gijsbert Huygen, Siemens Building Technologies / KSS Tel: (070) 333 3694
E-mail: gijsbert.huygen@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/sbt

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Persvoorlichting Siemens Building Technologies, Bernard H. Bos Telefoon: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo
Digitaal fotomateriaal is opvraagbaar bij: bernard.bos@siemens.com