Hogeschool van Amsterdam

Persberichten

Minor Business Process Integration en mySAP ERP

HES Hogeschool voor Economische Studies introduceert minor BPI

(31 januari 2006)

Deze week start de minor BPI (Business Process Integration) bij het SAP-Kenniscentrum van de HES Hogeschool voor Economische Studies aan de Hogeschool van Amsterdam. Het ERP (Enterprise Resource Planning) systeem van SAP wordt hierbij gebruikt. Een module van deze minor is opgezet samen met de Amerikaanse universiteiten Bentley en Chico waarin bovendien een case van de Harvard Business School is opgenomen. Het bedrijfsleven hecht veel waarde aan SAP-ervaring.

De opleidingen aan de Hogeschool van Amsterdam werken sinds september 2005 volgens de major-minorstructuur. De major is het verplichte deel van de opleiding. Een gemiddelde student is daar 3,5 jaar mee bezig. Om af te kunnen studeren volgen studenten nog een minor van een halfjaar. Zij kunnen -binnen bepaalde kaders- zelf kiezen welke minor ze willen doen. De HvA sluit hiermee aan op internationale ontwikkelingen.

Drie varianten

De minor BPI kent drie varianten: Finance, Management en Extended. De eerste twee varianten gaan vandaag van start voor studenten van de HES. De minor bestaat uit een selectie van de modulen: bedrijfspracticum, treasury, controlling, supply chain management, strategic enterprise management, project management en human resource management. Deze richten zich allen op de integratie van de bedrijfsprocessen in een organisatie. Vanaf september 2006 staat de minor open voor alle HvA-studenten. In april wordt besloten of de minor als pilot ook voor andere hbo-studenten in Nederland open staat, die aan de toelatingseisen voldoen. De minor BPI doet mee aan het project Digitale Universiteit `Keuzevakkengids'. Vooral de Managementvariant, zonder de financiële modulen, trekt naar verwachting veel studenten buiten de economische studies.

Jarenlange ervaring

De HES heeft al twaalf jaar ervaring met het ERP-pakket van SAP. Naast R/3 (ERP) van SAP worden ook het Business Intelligence systeem SEM (Strategic Enterprise Management) en het Supply Chain Management systeem APO (Advanced Planner and Optimizer) van SAP ingezet voor de minor.

Allernieuwste SAP-systemen

Deze zomer worden de SAP-systemen (voor de onderwijsmodules) geactualiseerd naar de nieuwste versie (mySAP ERP). De HES beschikt dan weer over de allernieuwste SAP-systemen, zodat studenten adequaat worden voorbereid op hun rol in het bedrijfsleven. SAP Global, de wereldwijde SAP-organisatie, heeft de vernieuwing van de SAP-systemen grotendeels mogelijk gemaakt. Meer informatie over het ERP-onderwijs vindt u op http://sapkenniscentrum.hesasd.nl. Zie voor meer informatie over de minor www.hva.nl/majorminor.