Gemeente Ede

nummer 019 / Ede, 31 januari 2006

Papieren plannen werkelijkheid voor Veldhuizen A Gemeente en Woonstede zijn het eens over de kosten herstructurering

Na lang praten en veel onderzoeken, kan eindelijk gestart worden met het uitwerken van de plannen voor de herstructurering van Veldhuizen A. De gemeente en Woonstede hebben overeenstemming over de financiële uitvoerbaarheid van de herstructurering en hebben de afspraken hierover vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Het college stelt de gemeenteraad voor deze overeenkomst te tekenen. Bovendien heeft het college het ontwerp-bestemmingsplan dat de nieuwbouw van ca. 724 woningen mogelijk maakt, ter visie gelegd tot 8 maart aanstaande.

De gemeente Ede en woningcorporatie Woonstede werken sinds het eind van de jaren 90 samen aan plannen voor de vernieuwing van de naoorlogse wijk Veldhuizen A in Ede. Op sociaal-maatschappelijk gebied is in de afgelopen jaren een aantal belangrijke initiatieven ontplooid en zijn knelpunten opgelost. Deze initiatieven hebben voor meer sociale samenhang gezorgd tussen de bewoners in de wijk. Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst zetten de gemeente en Woonstede nu ook een belangrijke stap in de ruimtelijke vernieuwing van de Horsten en de Burgen.

Vanaf 16 juni tot 1 september 2005 heeft het
voorontwerp-bestemmingsplan voor de herstructurering van Veldhuizen A ter inzage gelegen. Op het voorontwerp hebben bewoners en bewonerscommissies een inspraakreactie gestuurd. De meest belangrijke opmerking betrof de wens van bewoners om het parkeren voor de nieuwe woontorens aan de Slotlaan onder de gebouwen op te lossen. Het college onderschrijft deze wens en heeft na uitgebreide studie besloten haar te honoreren. Maar dit is alleen mogelijk als de extra kosten hiervan door het plan worden opgebracht. Door meer woningen te bouwen kan dit. Dit heeft aanpassingen in de nieuwe plattegrond van de wijk tot gevolg.

De belangrijkste aanpassingen zijn:

Langs de Slotlaan: herkenbare kruispunten
In het voorontwerp-bestemmingsplan zouden alle nieuw te bouwen torens aan de Slotlaan 8 bouwlagen krijgen met de mogelijkheid van maximaal 10 verdiepingen hoog. In het ontwerp-bestemmingsplan is dit veranderd. Op drie plekken aan de Slotlaan komen hogere torens, namelijk aan de Langenhorst, Kranenburg en op de hoek met de Proosdijerveldweg. De belangrijke kruispunten en de toegangswegen naar de wijk worden hierdoor duidelijk herkenbaar. De overige woontorens worden veel lager. Aan de Langenhorst komen twee torens met zes verdiepingen met een naar achter liggende zevende laag. Op iedere verdieping komen drie woningen. Op de hoek Slotlaan/Hogerhorst komt een woontoren van 15 verdiepingen hoog met drie woningen per laag. Deze toren wordt één verdieping hoger dan de huidige Langenhorstflat, maar veel slanker. Aan de Luynhorst komen in plaats van vier, vijf torens van vijf verdiepingen met een naar achter liggende zesde laag. Op iedere verdieping komen vier woningen. Op de hoek Slotlaan/Kranenburg komt een woontoren van 12 verdiepingen hoog met drie woningen per laag. Aan de Sterkenburg komen vier torens van zes verdiepingen met een naar achter liggende zevende laag. Op iedere verdieping komen drie woningen. Op de hoek Slotlaan/Proosdijerveldweg komt een woontoren van 10 verdiepingen hoog met twee woningen per laag.

Woontorens en parkeren
Bij vrijwel alle torens komt de parkeerruimte voor bewoners onder de woningen. De bezoekers parkeren in de openbare ruimte achter de torens. Door deze maatregelen is er meer ruimte voor groen tussen de torens dan in het oude plan. Alleen bij de tweespanners parkeren zowel de bewoners als de bezoekers op parkeerplaatsen in de openbare ruimte.

Carré aan de Slotlaan
In het carré is plaats voor 120 appartementen. Het wordt maximaal vijf verdiepingen hoog. Het was de bedoeling om in het gebouw wonen en zorg te combineren, maar door de bouw van het woonzorgcomplex aan de Pollenstein is dit niet meer nodig. De architect die het gebouw ontwerpt krijgt de opdracht om het een levendige, open uitstraling te geven. Voor het parkeren op deze plek wordt gedacht aan een oplossing waarbij er parkeerplaatsen worden gemaakt op maaiveldniveau binnen het carré. Daarboven wordt dan een dak gemaakt met een tuin erop.

Woon-werkwoningen aan de Kranenburg
Oorspronkelijk waren veertig woon-werkwoningen aan de Kranenburg gepland. Het plan is om er nu 19 te bouwen. Uit onderzoek bleek dat de woningen beter 6,5 meter breed kunnen zijn dan 8 meter. Als deze manier van wonen een succes is, kunnen er later aan de Dillenburg nog 13 worden gebouwd.

De Essenburg
Op dit moment is nog niet duidelijk of de Essenburg in de toekomst blijft bestaan. Dit heeft te maken met de vraag of alle sociaal-culturele activiteiten voor Veldhuizen A in Het Nieuwe Landgoed komen. Als de Essenburg verdwijnt, dan komt er groen voor in de plaats. Ook komt er dan een derde bouwblok aan de twee nieuwe bouwblokken tussen het park en de Sterkenburg. In tegenstelling tot het voorontwerp-bestemmingsplan komt er geen straat tussen deze woningen en het buurtpark. De woningen grenzen dus direct aan het park. Het buurtpark wordt een grotere groene ruimte als de Essenburg verdwijnt. De speeltuin bij de Essenburg blijft overigens in alle gevallen gewoon bestaan en krijgt na de eventuele sloop van de Essenburg een eigen toiletgebouw en kantoortje.

Achter de Langenhorstflats
De gymzaal wordt te zijner tijd afgebroken. De ruimte wordt straks gebruikt voor 25 geschakelde woningen. Op verzoek van de bewoners zijn de vier woningen ten noorden van de gymzaal vervallen. Daarvoor in de plaats komen extra parkeerplaatsen.

Speelterrein Huppelhorst
Op verzoek van de bewoners blijft het speelterrein Huppelhorst bestaan. Wanneer het terrein door de komst van een nieuwe basisschool een andere indeling krijgt, wordt rekening gehouden met het speelterrein.

Al met al worden er in Veldhuizen A nu 91 woningen meer gebouwd dan in het voorontwerp-bestemmingsplan gepland waren. Het aantal te slopen woningen bedraagt nog steeds 630, het aantal nieuw te bouwen woningen is 724. Wethouder van de Pol is blij met de aangepaste plannen: Ik vind dat de nieuwe plattegrond een grote verbetering voor de wijk. De wijk wordt groener én we bouwen meer soorten woningen. 2006 Wordt een belangrijk jaar voor Veldhuizen A. Na bespreking in de commissie verwacht ik eind februari de samenwerkingsovereenkomst met Woonstede te kunnen ondertekenen. Daarna gaan we voortvarend verder met het uitwerken van de plannen. Eind van het jaar gaat wat mij betreft dan de schop de grond in.

---