Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Economie trekt aan:

Brabantse ondernemer optimistisch

De Brabantse ondernemer is optimistisch over 2006.
Gevraagd naar de verwachtingen voor het komend jaar voorspelt bijna de helft van de 150 geënquêteerde ondernemers een stijging van het eigen bedrijfsresultaat. Ook over de werkgelegenheid is men positief gestemd. De economie trekt aan en de ondernemers zijn dan ook vooral optimistisch over de orderportefeuille van het eigen bedrijf.

Dit staat in de Economische Barometer Brabant die een beeld geeft van de economische situatie in de provincie, opgesteld in opdracht van de provincie, door onderzoeksbureau EIM. De Barometer stond in het derde kwartaal van 2005 nog op +23; het laatste kwartaal op +31. Hiermee is een eind gekomen aan een daling van de barometer sinds medio 2005.

Gedeputeerde O. Hoes is verantwoordelijk voor het economisch beleid in Noord-Brabant: "het economisch beleid van de provincie Noord-Brabant heeft juist in de moeilijke periodes geprobeerd het MKB structureel te versterken. Deze cijfers zijn voor mij een extra stimulans om dit voort te zetten. De door het CWI bekend gemaakte daling van de werkloosheid in Brabant, bevestigt dit nog eens."

In de Barometer is ook te lezen dat de grens van het aantal bedrijfsvestigingen van160.000 is gepasseerd: maar liefst161.161 bedrijven stonden aan het begin van het vierde kwartaal bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Dit is een toename van 1,4%. Er blijken nauwelijks verschillen te zijn in het aantal nieuwe vestigingen in de vier Brabantse regio's.

De stand van de barometer wordt bepaald door drie factoren: beoordeling van de orders binnen het (Brabantse) bedrijf, de verwachting van bedrijvigheid de komende maanden en de verwachting van de economische ontwikkeling in Nederland de komende maanden.