Ingezonden persbericht


Verslag XS4ALL-festivals over vrijheid van meningsuiting op internet

Diemen, 31 januari 2006. Vrijheid van meningsuiting op internet staat, ook in Nederland, onder druk. XS4ALL wilde afgelopen weekend met een tweetal festivals een brede maatschappelijke discussie aanzwengelen over de rol van internet bij het uiten van meningen. Met het betrekken van verschillende organisaties, jongeren en media is tijdens het festival in woord en beeld duidelijk gemaakt, hoe cruciaal de rol van internet is bij de vrijheid van meningsuiting. En hoe belangrijk het is te kunnen uitspreken wat je denkt.

Tijdens het 'Information wants to be free' festival op zaterdagmiddag, reikte Bits of Freedom de Big Brother Awards uit voor het negatief inbreuk maken op privacy. De 'winnaars' waren Rita Verdonk (wegens het openbaar maken, ontkennen en vervolgens bagatelliseren van de 'status asielzoeker'), Sony BMG (spyware, rootkit omwillle van kopieerbeveiliging) en het Flevo Ziekenhuis (patientgegevens waren onvoldoende beveiligd tegen openbaarmaking). Zie ook www.bigbrotherawards.nl. Egbert Dommering deed een boekje open over internetcensuur in China.

Zondagmiddag tijdens het jongerenfestival 'Jij mag het zeggen', gaven jongeren en activisten uit het buitenland duidelijk aan wàt wel en niet kan op internet. Volgens onderzoek van Qrius, in opdracht van XS4ALL, vindt 74% van de jongeren dat je moet kunnen zeggen wat je wilt op internet. Censuur mag worden toegepast door moderatoren, de rechter en jezelf maar niet door de overheid en internet providers. Slechts 35% vertrouwt er echter op dat de overheid geen internetcensuur toepast. Brainpower reikte de scholierenprijs van Young Amnesty uit gevolgd door een optreden.

De festivalmiddagen zijn live opgenomen door Fabchannel en vanaf donderdag online te bekijken op www.fabchannel .com. Ook is een verslag met foto's te vinden op www.xs4all/weerwoord.

Einde bericht
Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht