Provincie Drenthe

Bijna 2 miljoen voor stedelijke vernieuwing
31 Jan 2006

Ook dit jaar is er geld voor vernieuwing van het stedelijk gebied. Gedeputeerde staten stellen hiervoor bijna 2 miljoen euro beschikbaar uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV 2). Met dit bedrag worden negen projecten gefinancierd van de gemeenten Aa en Hunze, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo, Westerveld en De Wolden. Zij besteden het aan zaken als herstructurering van woonwijken, aanpassing van de openbare ruimte en sanering van verkeerslawaai. Deze projecten dragen bij aan het verhogen van de kwaliteit van het stedelijk gebied. De gemeenten Assen, Emmen, Hoogeveen, Meppel en Coevorden doen niet mee met het verdelen van de jaarlijkse ISV-gelden; zij ontvangen meerjarensubsidie voor de periode van vijf jaar.

De gemeente Aa en Hunze ontvangt voor reconstructieplan De Wolden in Annen 103.750 euro. Het voormalige café `De Woldhoek' en de naastgelegen woning worden gesloopt voor de bouw van 18 huurappartementen voor senioren.

De gemeente Midden-Drenthe krijgt voor reconstructieplan De Wever in Beilen 471.284 euro. In het centrum van Beilen, tussen de Karspelstraat en de Weverstraat, maakt de nog bestaande verouderde bebouwing plaats voor maximaal 60 appartementen voor senioren met op de begane grond ruimte voor commerciële activiteiten. Voor de bouw van 29 appartementen wil de gemeente Midden-Drenthe de aangetroffen bodemverontreiniging in het gebied Kruisstraat/Perkstraat in Beilen verwijderen. Zij ontvangt daarvoor 33.500 euro.

De gemeente Noordenveld krijgt 469.417 euro voor de herontwikkeling van Veenhuizen. Het geld is bestemd voor de renovatie en herbestemming van het voormalige monumentale hospitaalcomplex en het geschikt maken van het binnenterrein van het Gevangenismuseum als multifunctionele ruimte voor activiteiten als markten, openluchttheater etc.

De gemeente Tynaarlo krijgt voor de herinrichting van het gebied De Millystraat in Zuidlaren 275.362 euro. Daarbij moet het karakteristieke profiel van de hoofdwegen en de groenkwaliteiten behouden blijven.

De gemeente Westerveld krijgt voor het herinrichtingsplan Havelter Schapendrift 182.000 euro. Op de plek van de huidige basisschool komt een multifunctionele accommodatie met een sportzaal, een sportschool, een peuterzaal, een kinderdagverblijf en de basisschool. Ook zullen hier 26 woningen voor senioren komen.

De provincie Drenthe heeft voor de gemeenten Tynaarlo, Midden-Drenthe en De Wolden respectievelijk 87.000, 185.000 en 129.000 euro beschikbaar gesteld voor incidentele gevallen van geluidssanering van woningen.