Gemeente Enschede

Basisschoolleerlingen in Centrum en Oost gaan de buurt in

dinsdag 31-01-2006

Basisschoolleerlingen in Centrum en Oost gaan de buurt in Met lespakket 'De buurt ons huis' op pad

Leerlingen van basisscholen in de stadsdelen Centrum en Oost gaan vanaf 30 januari 3 weken lang de buurt in. De actie wordt opgezet om de betrokkenheid van schoolkinderen bij hun leefomgeving te vergroten. Tijdens de ontdekkingstocht maken kinderen gebruik van een hiervoor speciaal samengesteld lesmateriaalpakket "de buurt, ons huis". Dit pakket is door stadsdeelmanagement Centrum en Oost beschikbaar gesteld.

Voor alle leerlingen van De Robers Kom school in de Laares en 't Ribbelt en beide vestigingen van de Willem Wilmink school (Hendrik Smeltweg en Daalweg) is een lespakket samengesteld, dat aansluit op hun leeftijd en belevingswereld. In de groepen 7 en 8 kunnen leerlingen zelf haalbare ideeën aandragen om de wijk te verbeteren, die ze dan vervolgens zelf gaan uitvoeren. In andere plaatsen hebben kinderen al speelplaatsen opgeknapt en is de strijd met hondenpoep aangebonden. Leerlingen van groep 5 en 6 leren dat er verschillende belangen spelen in de buurt. Wat is privé en wat openbaar? Wie is verantwoordelijk voor de omgeving? En hoe staat het met de verantwoordelijkheid van de leerlingen zelf? De allerkleinsten gaan schatten verzamelen op straat en de leerlingen van groep 3 en 4 gaan op zoek naar speelplekken in de buurt.

De kinderen krijgen tijdens hun ontdekkingstocht door de buurt een leskoffer mee met hierin onder andere puzzels van de buurt en informatie over de geschiedenis. Het gaat erom dat leerlingen zelf op pad gaan en zo een betere indruk krijgen van de wijk rondom de school.


---