IBM

Nieuws

AMC en IBM starten innovatief project om medisch onderzoek te versnellen

Innovatieve oplossing vereenvoudigt het verzamelen van gegevens en waarborgt de privacy

Amsterdam, 31 januari 2006 - IBM en het Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam, zijn samen een project gestart om medisch onderzoek te bevorderen terwijl de privacy van patiënten beschermd blijft.

Toegang tot klinische gegevens is essentieel voor het versnellen van medisch onderzoek, maar het bieden van deze toegang aan onderzoekers heeft consequenties voor de privacy. Daarom zijn IBM en AMC een systeem aan het opzetten waarmee de verschillende afdelingen binnen het AMC hun eigen klinische en onderzoekssystemen kunnen behouden, terwijl onderzoekers met één zoekopdracht in alle systemen kunnen zoeken. Door de definitie van verschillende autorisatieniveaus en de anonimiteit van gegevens blijft de privacy van patiënten gewaarborgd.

De combinatie van IBMs Data Discovery and Query Builder en IBM WebSphere® Information Integrator, in combinatie met IBM's Hippocratic Database-technologie - een innovatie van IBM's Almaden Research Center
- biedt het AMC geavanceerde mogelijkheden voor data integratie en het doorzoeken van klinische gegevens. Hierdoor kunnen de gegevens van verschillende afdelingen binnen een paar minuten worden verzameld. Een proces dat voorheen maanden kon duren.

"Wij zijn al begonnen met het integreren van geanonimiseerde patiëntgegevens en zijn van plan te gaan kijken naar eerder onopgemerkte connecties tussen ziekten," zegt Frank Baas, hoogleraar Neurogenetica en hoofd van het Genome-analyselaboratorium van het AMC. "Integratie van klinische en laboratoriuminformatie kan de manier waarop ziekten worden gediagnosticeerd, beheerd en, uiteindelijk, genezen werkelijk veranderen. Wij verwachten dat deze snelle toegang tot klinische gegevens onze onderzoeksactiviteiten ten goede zal komen en zal helpen bij het vinden van die medische connecties."

"Onze samenwerking met het AMC bouwt voort op IBM's lopende samenwerking met de Mayo Clinic in de Verenigde Staten en het Karolinska Institute in Zweden waarbij patiëntgegevens worden geïntegreerd en dokters in staat worden gesteld sneller nieuwe behandelingen aan te bieden, betere patiëntenzorg te leveren, gemakkelijker toegang te krijgen tot medische informatie en de geboden gezondheidszorg te verbeteren," zei Carol Kovac, IBM General Manager, Healthcare & Life Sciences Industry "De nieuwe kennis die voortkomt uit projecten in de biowetenschappen zal de wereld net zo veel of meer veranderen dan het internet, en zal de farmaceutische industrie en gezondheidszorg transformeren, waardoor de medische praktijk ingrijpend kan worden verbeterd."

Over de Hippocratic Database Technology
HDB-technologie (Hippocratic Database Technology) is een suite van beleidsgebaseerde technologieën voor privacybeheer en is ontwikkeld in het IBM Almaden Research Center in San Jose, Californië. De HDB technologie biedt efficiënte methoden voor het veilig beheren, controleren en overbrengen van gegevens op een manier die de privacy waarborgt. HDB is een database- en platform-onafhankelijke middleware oplossing die toegangsrestrictie op celniveau mogelijk maakt. Het HDBs component Active Enforcement herschrijft databasequerys op een zodanige manier dat alleen informatie wordt teruggezonden die overeenkomt met het privacybeleid dat is afgesproken met afzonderlijke patiënten. Met de component Privacy-Preserving Data Mining kunnen nauwkeurige modellen voor datamining worden geïmplementeerd op het gezamenlijke niveau zonder dat de privacy of beveiliging van afzonderlijke gezondheidsdocumenten in gevaar wordt gebracht.

Over WebSphere Information Integrator
WebSphere Information Integrator biedt een strategisch kader waarmee klanten nieuwe toepassingen sneller in gebruik kunnen nemen en de IT-kosten in de hand kunnen houden. Deze component biedt bedrijven real-time, geïntegreerde toegang tot zakelijke informatie - gestructureerd en ongestructureerd, openbaar en persoonlijk, mainframe en gedistribueerd. De hoekstenen van het kader omvatten bundeling van gegevens en inhoud, replicatie, eventpublicatie en het doorzoeken van het complete bedrijfsnetwerk met WebSphere Information Integrator OmniFind Edition.

Over IBM Healthcare & Life Sciences
IBM Healthcare & Life Sciences is de partner binnen de gezondheidszorg voor het oplossen van complexe vraagstukken. IBM Healthcare & Life Sciences brengt IBM expertise samen, op het gebied informatie technologie, markt kennis en onderzoek, om de klant te helpen bij het ontwikkelen van veiligere, betaalbare en effectievere gezondheidszorg. Kijk voor meer informatie op http://www.ibm.com/lifesciences.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Ellis Zijlstra
IBM Communications
Tel: 06-53240768
E-mail: ellis_zijlstra@nl.ibm.com