Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-046       |
|                                            |Arnhem|31 januari 2006|
|                                            |,     |               |
VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN 31 JANUARI 2006

Aanbesteding Gelderse Regiotaxi een stap dichterbij (C3) Het herontwerp van het Gelderse regiotaxisysteem heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. Dinsdag 31 januari 2005 hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland hun akkoord gegeven aan de bestuursovereenkomst van het nieuwe regiotaxisysteem. De provincie verplicht zich tot een aanbesteding van regiotaxi volgens een nieuw model. Hiermee is een bedrag gemoeid van maximaal E 69,5 miljoen. Dit bedrag geldt voor de jaren 2007, 2008 en 2009, inclusief uitvoeringsorganisatie en toetredende gemeenten. De gemeenten verplichten zich tot inkoop van een nog nader te bepalen aantal WVG-zones bij de provincie. Na vaststelling door GS ontvangen de betrokken regio's en gemeenten de bestuursovereenkomst. Omdat het om een bedrag van E 69,5 miljoen gaat, buigen ook Provinciale Staten van Gelderland zich over dit besluit. Ze kunnen wensen en bedenkingen binnen 5 werkdagen na dit GS-besluit indienen. Naar verwachting kan deze bestuursovereenkomst tussen GS en gemeenten medio maart worden getekend. Hierna kan de provinciale aanbesteding starten, zodat per 1 januari 2007 de nieuwe Regiotaxi zal rijden.

Voorlopige resultaten 'Veiligheid Nederland in Kaart' (C5) Met de studie 'Veiligheid Nederland in Kaart' worden andere dan de huidige wettelijke normen voor het beschermingsbeleid tegen overstromingen in beeld gebracht. De studie geeft inzicht in de belangrijkste faalmechanismen zoals overloop, golfoverslag, beschadiging bekleding van de dijk en piping (kanaaltjes die onder de dijk ontstaan waar water doorheen kan stromen), de zwakke plekken in de waterkering en de kennisleemten. Het studieproject Veiligheid Nederland in Kaart (VNK) is in opdracht van de staatssecretaris voor Verkeer en Waterstaat in 2000 gestart. Doel van dit project is inzicht te krijgen in de kansen op overstromingen van de grote rivieren en de gevolgen daarvan. In november 2005 heeft de staatssecretaris de voorlopige uitkomsten gepresenteerd. GS geven nu op basis van deze voorlopige uitkomsten een tussenstand aan de Commissie Verkeer en Water. GS trekken nog geen definitieve conclusies, omdat het om de eerste bevindingen van het studieproject gaat.

Twee ton subsidie voor onderzoek brandstofbesparing scheepvaart (C9) Een groep Gelderse bedrijven gaat samen met het Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN) in Wageningen onderzoek doen naar luchtsmering voor schepen. Het injecteren van lucht (of uitlaatgas) onder de kiel kan leiden tot een brandstofbesparing van ongeveer 20%. Ook de uitstoot van CO2 zal afnemen. Gedeputeerde Staten hebben besloten om het 2 miljoen kostende onderzoek te subsidiëren met 200.000 euro.

Huisvesting van vluchtelingen in Gelderse gemeenten verloopt steeds beter (C11) Gedeputeerde Staten hebben de rapportage over de huisvesting van statushouders (vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben) in Gelderland vastgesteld. Belangrijke conclusies uit deze rapportage zijn:
. dat in 2005, in tegenstelling tot de voorgaande jaren, de grootste aantallen statushouders vooral buiten het KAN zijn opgevangen.
. dat in het tweede half jaar van 2005 veel meer statushouders gehuisvest zijn dan in de eerste helft van 2005.
. dat het verscherpte toezicht, dat de provincie halverwege 2005 ingevoerd heeft richting de gemeenten die erg ver achterbleven, effect heeft gehad.
. Dat er op 1 januari 2006 nog een geringe achterstand is (46 van de 984). De verwachting is, dat wanneer het huidige tempo in opvang wordt vastgehouden, deze achterstand halverwege 2006 is ingelopen. (zie ook apart persbericht)

Zendtijd voor politieke partijen (C13)
GS hebben zich gebogen over het D66-amendement 'Zendtijd voor Politieke Partijen'. Bestuurs- en mediarechtelijk zijn er geen bezwaren om zendtijd in te kopen. Deze kan vervolgens ter beschikking worden gesteld aan de politieke partijen die deelnemen aan de provinciale verkiezingen. Er is nog wel een aantal vragen. Deze worden op 15 februari in de Commissie Algemeen Bestuur besproken.