Voedsel en Waren Autoriteit

Stand van zaken dioxinekwestie

31 januari 2006 - nieuwsbericht

Dit bericht bevat de stand van zaken tot nu toe over de dioxinekwestie vanuit de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Op dit moment zijn er nog 250 bedrijven geblokkeerd. Het gaat hoofdzakelijk om varkensbedrijven, maar ook om 49 pluimveehobbydierhouders en een commercieel leghenbedrijf.

Bij 12 bedrijven vinden proefslachtingen plaats. De geblokkeerde bedrijven zijn gegroepeerd. Het bedrijf met het meest vervuilde diervoer is aangewezen om de proefslachtingen te laten plaatsvinden. Er worden 78 varkens geslacht en bij drie pluimveehouderijen worden eieren geraapt om op dioxine te testen. De monsters worden onderzocht op dioxines. Dit gaat met behulp van de CALUX-methode en met HRGC-HRMS.

De CALUX-methode wordt gebruikt om de aanwezigheid van dioxines te signaleren. Deze screeningsmethode neemt twee dagen in beslag. Monsters kunnen met de screeningsmethode als 'verdacht' (positief) worden geclassificeerd. Het exacte dioxinegehalte van deze monsters wordt bepaald met behulp van de referentiemethode, die gebruik maakt van hoge resolutie gaschromatografie met massaspectrometrie (HRGC-HRMS). De bepaling met de HRGC-HRMS duurt 4 dagen.

Meer informatie:

* Dossier dioxine

* Veelgestelde vragen dioxine

Vragen van de media kunnen worden gesteld aan onze afdeling persvoorlichting:
Annette Kraft van Ermel (070) 448 40 74 of
annette.kraftvanermel@vwa.nl