LTO Noord

Update vogelgriep 30 januari 2006

Eurazië

Op Cyprus is de hoogpathogene vorm van H5N1 vogelpest vastgesteld, aldus de Europese Commissie op 29 januari 2006. Dit na de vondst van ziekte en dode vogels op 23 januari. Premier Ferdi Soyer van de zelfgeproclameerde Turks-Cypriotische republiek maakte dit bekend op 26 januari. Het zuidelijke deel van Cyprus is lid van de EU. De ziekte werd vastgesteld bij een kip en een kalkoen op een pluimveebedrijf in het dorp Famagusta aan de oostkust van Cyprus. Ongeveer 1500 dieren zouden zijn geruimd. De import van producten vanuit Noord-Cyprus naar de EU is inmiddels stilgelegd. Cyprus ligt 75 km ten zuiden van Turkije, dat zoals bekend al te kampen had met vogelgriep. De verspreiding zou het gevolg kunnen zijn van handel in dieren en hun producten, mobiliteit van mensen of trekvogels.

De Iraakse regering bevestigt vandaag dat het overlijden in Noord-Irak (vlak bij de grens met Turkije) van een tienermeisje op 17 januari het gevolg was van hoogpathogeen H5N1 vogelgriep. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO doet nog onderzoek naar haar overlijden en dat van haar oom in Noord-Irak. Zeker 12 personen liggen in quarantaine in ziekenhuizen. In vier regio's is een verbod afgekondigd op verkoop en vervoer van levende kippen.

Saudi Arabische autoriteiten hebben 37 valken, die nabij Riyad gehouden werden voor de jacht, gedood na de vondst van
H5 vogelgriep in vijf van de vogels.
Zie voor een kaart:
In deze regio wordt regelmatig het H9N2 vogelgriepvirus gevonden, dat soms voor verliezen zorgt. Het is nog niet bekend of de
valken inderdaad geïnfecteerd waren met het hoogpathogene H5N1 virus. In het b uurland Koeweit is vorig jaar een keer een vogel met het virus gevonden.

Frankrijk heeft het bestrijdingsplan tegen vogelgriep aangescherpt, zie www.gripeaviaire.fr.

Vogelbescherming Nederland vindt dat er geen enkele aanwijzing is dat er bij de verspreiding van het vogelgriepvirus trekvogels betrokken zijn, aldus een brief van de organisatie aan de Tweede Kamer. Vogelbescherming is van mening dat een effectieve bestrijding van het virus gebaat is bij strikte controles op transport en import en veterinaire maatregelen en niet bij onbewezen stellingen over vogeltrek.

Vogelbescherming baseert de brief op informatie die recentelijk naar buiten is gebracht door BirdLife International, de organisatie waarvan Vogelbescherming de Nederlandse partner is. Het verspreidingspatroon van het virus volgt geen trekwegen van vogels. Er trekken geen vogels van Qinhai in China in westelijke richting naar Oost Europa. Ook het ontbreken van uitbraken in Afrika, Zuid- en Zuid-oost Azië en Australië in de afgelopen herfst is moeilijk te verklaren als wilde vogels de belangrijkste dragers zouden zijn. Bovendien zijn er de afgelopen jaren tienduizenden gezonde wilde vogels getest op H5N1, bij geen van deze vogels werd het virus aangetroffen, een conclusie die afgelopen november de FAO naar buiten werd gebracht. Veel waarschijnlijker is het dat het virus verspreid is door transport van besmet pluimvee of vlees van pluimvee of eenden. Ook is het zeker niet ondenkbaar dat het virus verspreid is door transport en gebruik van mest van pluimvee. Pluimveemest wordt in veel Aziatische en Oost Europese landen gebruikt als voedsel in visvijvers. De FAO waarschuwt op haar website voor het gebruiken van kippenmest en kippenslachtafval in landen waar vogelgriep voor komt.

Lees hier de volledige update

Dinsdag 31 januari 2006