LTO Noord

Drie dagen in teken van uiergezondheid

Rundveehouders die de meest actuele informatie willen opdoen over uiergezondheid kunnen terecht op een van de drie Uitstekende Uiergezondheidsdagen, waarvan de eerste komende dinsdag (31 januari ) wordt gehouden. De dagen zo opgezet dat melkveehouders er veel praktische kennis kunnen opdoen.

Deskundigen geven korte presentaties over onder meer huisvesting, melktechniek, fokkerij en voeding. De laatste onderzoekresultaten uit de praktijk worden tussen de koeien gepresenteerd. Tevens wordt de site van het Uiergezondheidscentrum Nederland (UGCN) gelanceerd.

Het UGCN richt zich op de uitvoering van het plan uiergezondheid, dat als doel heeft het aantal gevallen met mastitis op Nederlandse melkveebedrijven in vijf jaar met 10% te verminderen. Het meerjarenplan is een initiatief van LTO Rundveehouderij, de Nederlandse Zuivel Organisatie en Productschap Zuivel. Het UGCN richt zich vooral op onderzoek en het in praktijk brengen van bestaande kennis.

Bezoekers kunnen zich laten informeren over zaken variërend van voeding en conditiescore tot melktechniek en de uitleg van bacteriologisch onderzoek van melkmonsters.

De dagen worden gehouden op drie melkveebedrijven, te weten:
* dinsdag 31 januari a.s. Mts van Emst-Rave, Heawei 29, Tijnje;
* donderdag 9 februari a.s. Mts van Kempen & van Diepenbeek, Hoekwantweg 7-11, Biddinghuizen;

* dinsdag 14 februari a.s. G.J. van den Berg, Gewandeweg 5, Lithoijen.

De bedrijven zijn open tussen 10.00 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis, reserveren is niet nodig.

Donderdag 26 januari 2006