Hoge koninklijke onderscheiding voor ExxonMobil-topman

Esso nederland

Lee Raymond van ExxonMobil benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau

Breda, 31 januari 2006 - Esso Nederland heeft vandaag bekend gemaakt dat het Hare Majesteit Koningin Beatrix heeft behaagd de heer Lee R. Raymond - tot en met 31 december 2005 CEO en Chairman of the Board van Exxon Mobil Corporation, het moederbedrijf van Esso
- te benoemen tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

De versierselen die behoren bij deze onderscheiding zijn vanmiddag door minister mr. L.J. Brinkhorst aan de heer Raymond uitgereikt in Den Haag, in aanwezigheid van enkele Nederlandse beleidsmakers en zakelijke relaties met wie Raymond in de loop der jaren veelvuldig contact heeft gehad.

Minister Brinkhorst memoreerde in zijn toespraak de vele verdiensten van de heer Raymond voor de Nederlandse samenleving. Zo heeft de heer Raymond zich altijd persoonlijk ingezet om samen met ExxonMobil's partners het 'Gasgebouw' goed te laten functioneren en daarmee de Nederlandse bodemschatten optimaal te benutten. Hij heeft ook een cruciale rol gespeeld bij de recente, succesvolle opsplitsing van de Gasunie, waarbij de Nederlandse Staat het volledige eigendom over de infrastructuur heeft verworven.

Zijn persoonlijke belangstelling en waardering voor Nederland heeft mede bijgedragen tot miljardeninvesteringen in ons land, waaronder de modernisering van de Esso-raffinaderij in Rotterdam midden jaren tachtig - destijds de grootste particuliere investering ooit - tot de vestiging van het hoofdkantoor van ExxonMobil's Benelux-organisatie in Breda en tot de verdere ontwikkeling van het gasveld in Groningen en het in productie nemen van vele kleine velden.

De heer Raymond heeft in de jaren dat hij aan het hoofd stond van Exxon Mobil Corporation altijd benadrukt dat innovatie en technologie niet alleen van levensbelang zijn voor de toekomst van zijn onderneming maar bovendien een onmisbare rol spelen bij het oplossen van de maatschappelijke vraagstukken rond milieu en energievoorziening. In dit kader heeft hij onder meer de aanzet gegeven tot een van de grootste onderzoek- en ontwikkelingsprojecten dat door een universitaire instelling is ondernomen. Aan dit Global Energy and Climate Project, dat wordt geleid door de Stanford-Universiteit in de Verenigde Staten, werken ook internationaal gerenommeerde Nederlandse onderzoeksinstellingen mee: de Technische Universiteit Delft en het Energieonderzoekscentrum Nederland.