Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 31 januari 2006

2006/1673 Aanwijzingsvoorstel ex artikel 35 Monumentenwet 1988 beschermd gezicht Maria Christinawijk.

Het college van burgemeester en wethouders gaat de raad voorstellen positief te adviseren op het voorstel van het ministerie van OcenW om de Maria Christinawijk aan te wijzen als beschermd dorps- en stadsgezicht. De Maria Christinawijk is een prachtige buurt met belangrijke historische karakteristieken. Met de aanwijzing willen wij deze karakteristieken zoveel mogelijk behouden en ze nadrukkelijk een plaats geven in de toekomstige ontwikkelingen. De bescherming houdt in dat voor alle bouwwerken een vergunning vereist is. Ook dient er voor elke voorgenomen sloop een vergunning te worden aangevraagd. De bescherming heeft nìet de bedoeling om de bestaande situatie helemaal te bevriezen of elke verandering tegen te houden. De historische structuren kunnen intact blijven, terwijl nieuwe gebouwen daaraan worden toegevoegd. En er kunnen ook veranderingen in het gebruik van een gebouw plaatsvinden, als die passen binnen het historisch gegroeide karakter. Panden binnen een beschermd stadsgezicht krijgen dus niet automatisch de status van beschermd monument.

2006/1540 Evaluatie / stand van zaken tippelzone Imstenraderweg.

Burgemeester en wethouders vinden het niet verstandig om de tippelzone te sluiten of de openingstijd te beperken. Dit was ook de conclusie uit een evaluatie van de tippelzone. De tippelzone in Heerlen functioneert goed. Het aantal vrouwen dat er werkt is stabiel en de situatie is goed beheersbaar. De overlast in het centrum is beperkt tot een minimum. Sluiting van de zone of het doorvoeren van een grote bezuiniging op de kosten is niet mogelijk. Dat heeft namelijk vergaande consequenties voor de veiligheid van de vrouwen die er werken, voor de kwaliteit van de zorg voor de vrouwen en voor de bestrijding van de overlast door straatprostitutie. Dat komt de leefbaarheid in de stad zeker niet ten goede.

2006/1896 Plan van aanpak nieuwe energie in Parkstad Limburg.

Het college heeft een plan van aanpak vastgesteld om het cluster 'Nieuwe Energie' in de versnellingsagenda van de provincie Limburg vorm te geven en te realiseren. Doel is Parkstad Limburg neer te zetten als één van de twee energieregio's van Nederland. Dit moet leiden tot een bijzonder vestigingsklimaat voor bedrijven in deze sector en op termijn tot meer banen. Volgens het plan moeten ondernemers gestimuleerd worden en samenwerking tussen verschillende partijen worden bevorderd. Andere maatregelen moeten ervoor zorgen dat bedrijven in de nieuwe energiesector zich in de regio gaan vestigen. En ook het onderwijsaanbod over dit thema moet verbeterd worden. Omdat Nieuwe Energie volgens het college voor de regio van groot belang is, heeft het besloten om E 500.000 beschikbaar te stellen om het cluster 'Nieuwe Energie' verder vorm te geven in Parkstad Limburg. Het plan van aanpak breit voort op de huidige kwaliteiten van de regio op het gebied van duurzame energie, zoals ze zichtbaar worden in het Mijnwaterproject, in het demonstratiecentrum E-Avantis op Avantis en de enige zonnecellenfabriek van Nederland.

2006/1415 Realisering Brede School Heerlerheide

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de mening van de gemeenteraad te vragen over het besluit om een brede school in Heerlerheide (inclusief ondergrondse parkeergarage) te realiseren in combinatie met 50 woningen (met afzonderlijke parkeergarage). Het unieke is dat de realisering van het totale complex gebeurt in een coproductie tussen de gemeente Heerlen en Woningbouwcorporatie Weller. De integrale aanpak van de bouw van de voorzieningen brede school en de woningen leidt tot lagere stichtingskosten en tot meer efficiency. De brede school omvat een basisschool met gymzaal (ter vervanging van de huidige Basisschool De Ganzerik en gymzaal), een peuterspeelzaal, Kinderopvang en buitenschool opvang De Tovertuin, De Zorggroep Thuis, algemene ruimten en een parkeergarage met 24 plaatsen. Binnen Heerlerheide is een breed draagvlak om binnen de brede school inhoudelijk samen te werken. Het project wordt mede gefinancierd door Urban II (Europees fonds), het Grotestedenbeleid en de Provincie Limburg.

Collectieve zorgverzekering minima

Wordt mondeling toegelicht tijdens de persconferentie.


---- --