Vereniging Natuurmonumenten


vernieling veerasters duin en kruidberg
31-01-2006

Schadepost

Vlak voor het weekend van 28 en 29 januari zijn er veerasters langs het natuurgebied Duin en Kruidberg vernield. Het hek is op 43 plaatsen doorgeknipt. Als de draden doorgeknipt zijn is de kans groot dat het vee uit het natuurgebied ontsnapt. Daarbij is de vernieling een grote schadepost voor Vereniging Natuurmonumenten. Er is direct bij de politie aangifte gedaan van vernieling.

20 gaten

Vrijdagmiddag zag onze boswachter dat een deel van de Konikpaarden buiten het normale gebied liep. De dieren lieten zich gelukkig gemakkelijk terugsturen. Het raster is toen meteen gecontroleerd. Er waren over een lengte van 1 kilometer ruim 20 plekken ontdekt waar alle drie de rijen prikkeldraad doorgeknipt waren. Dit is meteen gerepareerd. Zaterdagochtend is het raster nogmaals gecontroleerd en bleek dat op een aansluitend traject, nog ruim 20 gaten waren geknipt. Ook dit is direct gerepareerd.

Geen hinder

Al sinds 1990 lopen er pony's en koeien in Duin en Kruidberg. Begin vorig jaar is het begrazingsgebied uitgebreid en kunnen de dieren tot vlak bij de parkeerplaatsen komen. Het veeraster staat zoveel mogelijk uit het zicht. Waar het hek wegen en paden kruist, zijn er klaphekjes of veeroosters aangebracht, zodat recreanten er geen hinder van ondervinden.

Onderzoek

Wie het gedaan heeft en waarom is nog onbekend. Natuurmonumenten hoopt dat de politie een onderzoek in stelt. De schade bedraagt ruim 400 euro. Zou u ons willen bellen als u tijdens uw duinwandeling een mankement aan het raster ziet? Natuurmonumenten is te bereiken op telefoonnummer: 075-6472043.