VVD


30-1-2006

Woningbouw en wegenaanleg geen natuurramp

"Als er één terrein is waar Nederland zucht onder het sociaal-democratische juk, dan is het de ruimtelijke ordening. Een kartel van rode planners en groene beleidsambtenaren maakt in de praktijk nog steeds de dienst uit. `Nederland is dicht', dat is het uitgangspunt waaraan de rood-groene kongsie zijn macht ontleent."

Aldus VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen maandagavond tijdens een politiek café in Cuijk.

Volgens Van Aartsen is Nederland helemaal niet dicht. "Hoe groot is het gedeelte van Nederland dat werkelijk bebouwd is? Ik zal het u meteen vertellen: 12,2 procent. Dus hebben we het over 87,8 procent onbebouwd. Dat klinkt niet als `dicht'", aldus Van Aartsen. Hij wees erop dat van het onbebouwde deel een kwart bestemd is voor bos, water, recreatie en natuur. "Daar wil niemand aan tornen. Terecht niet, ook de VVD niet."

"Door allerlei oorzaken komt veel landbouwgrond vrij. Dat is ruimte waar we wat mee moeten. Anders is Nederland straks te leeg. Ik zeg: beschouw woningbouw nu als economische drager in het landelijk gebied. Het voorzieningenniveau van kleine kernen staat onder druk. Iedere dag stoppen er boerenbedrijven en komen agrarische bedrijven leeg te staan. Wonen kan bijdragen aan een economische en sociale versterking van het landelijk gebied".

Van Aartsen wees erop dat nieuwe woningen ook structurele arbeidsplaatsen oplevert. "Drie huizen zijn goed voor één baan! Bouwen, lijkt me de conclusie. Dat biedt ook nieuwe bewoners de kans op een huis in het groen. Dus niet alleen voor hogere inkomens! Dat is winst voor nieuwkomers én voor bewoners van kleine kernen die voorzieningen zien verdwijnen."

"We moeten ophouden de aanleg van wegen of de bouw van huizen in het groen te beschouwen als natuurramp. Want laten we niet vergeten: we kennen al lang geen wilde ongerepte natuur meer. Het mooie open landschap dat je ziet als je door Nederland rijdt, is cultuurlandschap. `Buiten bouwen' kan bijdragen aan de kwaliteit van landschap en architectuur. Dat zouden de rode planners eens moeten inzien, in plaats van Nederland op slot te houden."

Van Aartsen pleitte ten slotte voor een andere vormgeving van de nieuwbouw in het buitengebied. "Geen standaard nieuwbouwwijken met de eenvormige kavels en dunne stukjes groen. Waarom kunnen landbouwgebieden geen plaats maken voor parkachtige gebieden en stadslandschappen? Waarom zouden we geen vitale landschappen ontwikkelen waarin oud en nieuw, lust en nut, functie en betekenis samengaan?"

Maandag 30 januari 2006

Jozias van Aartsen

Klik hier voor de volledige speech van Jozias van Aartsen.