Gemeente Dordrecht


---

Verordening Nadeelcompensatie

College komt met voorstel voor behandeling schadeclaims

Leo den Otter

Het college wil komen tot één uniforme regeling voor het behandelen van alle verzoeken om compensatie van (financieel) nadeel, dat voortkomt uit normale (rechtmatige) overheidshandelingen en - besluiten. Daartoe hebben B&W een nieuwe verordening opgesteld, die nu aan de raad wordt voorgelegd. De behoefte om te komen tot vast beleid en een standaard procedure bleek o.m. rond de ingediende claims als gevolg van het verkeersplan binnenstad.
Nadeelcompensatie is een vorm van schadevergoeding door de overheid, in geld of natura, als gevolg van de "rechtmatige" uitoefening van overheidstaken in het algemeen belang. Als een beperkte groep van burgers en/of ondernemers direct getroffen wordt, kan het rechtmatig besluit of handelen toch onrechtmatig nadeel opleveren. Dat is het geval als blijkt dat ze in vergelijking met anderen in een min of meer gelijke positie, onevenredig nadeel lijden als direct gevolg van het besluit of de handeling.

In de situatie dat een rechtmatige handeling schade oplevert, kan de burger of ondernemer de rechter vragen het besluit te vernietigen of het werk neer te leggen, met alle gevolgen van dien. Dat kan worden voorkomen als de overheid zich die schade aantrekt en de onevenredige schade compenseert; nadeelcompensatie dus. Vergelijkbare vormen van schadevergoeding zijn aan de orde geweest bij de aanleg van de Drechttunnel, eind zeventiger jaren.

Commissie
In de verordening wordt geregeld dat een vaste commissie met een juridisch deskundige als voorzitter en een accountant als vaste kern adviseert over het verzoek om nadeelcompensatie.De commissieleden hebben geen binding met de gemeente Dordrecht. De commissie kan dus onafhankelijk adviseren aan gemeente en verzoeker. Per concrete situatie kan deze kern worden aangevuld met een materiedeskundige. De commissie.

Hoe
De regeling is van toepassing op alle besluiten van de gemeente, waaruit verzoeken om nadeelcompensatie voortvloeien en regelt de procedure waarlangs het verzoek wordt behandeld. De procedure voorziet in hoor en wederhoor van beide partijen en leidt uiteindelijk tot een besluit van het bestuursorgaan. Tegen dat besluit staat bezwaar en beroep open.

Doel: voorkomen
De verordening zal in de praktijk slechts in bijzondere situaties worden toegepast. Het is namelijk de bedoeling dat de gemeente voordat zij een besluit neemt of een werk uitvoert, eerst de mogelijke schadelijke effecten daarvan in beeld brengt en de nodige maatregelen treft om die schade zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Als dat gebeurt is er meestal geen aanleiding om nog tot uitkering van nadeelcompensatie over te gaan.

Het college heeft de voorstellen inmiddels naar de raad gestuurd met het voorstel de regeling vast te stellen. Dan wordt ook duidelijk wanneer de regeling in werking kan treden. Wie de complete tekst van de regeling wil zien, kan die vinden bij de bestuurlijke stukken op de website van de gemeenteraad.

Wethouder Ferdinand van den Oever (Economische Zaken en Grondbedrijf): "Ik ben blij dat de regeling er nu is. Toen we nog geen regeling hadden bleek moeilijk uit te leggen hoe wij de claims in procedure brachten. De nieuwe verordening geeft duidelijkheid voor alle partijen. Niet alleen dwingt het ons vooraf goed na te denken om onevenredig nadeel te voorkomen. Het schept ook rechten en verplichtingen bij ondernemers/inwoners."

Redactie
Leo den Otter
Bestuursvoorlichter

telefoon 06-51373482

email l.den.otter@dordrecht.nl

Informatie