Gemeente Dordrecht


---

Actieplan Watersport: Tijd voor uitvoering

Ietske Roest

In het voorjaar start de gemeente Dordrecht met het verbeteren van de kwaliteit van de watersport. Zij wil de watersporters van de stad een aantrekkelijke en betaalbare thuishaven bieden. Daarnaast wil Dordrecht een aantrekkelijke bestemming zijn voor watertoeristen. Deze doelstellingen zijn vastgelegd in het actieplan Watersport. Dit plan gaat uit van het vernieuwen, verbeteren en vermarkten van de havens. Hiermee wil het college van Burgemeester en Wethouders haar watersporters ondersteunen bij de verbetering van de vaarkwaliteit in de omgeving.
De gemeente vindt het belangrijk dat de havens in de Binnenstad en de Vlijhaven voorzien worden van houten palen vanuit het oogpunt van eenheid en stadsbeeld. De gemeente plaatst deze palen en is bereid de zorg voor de palen over te nemen. De helft van de investeringen zijn voor rekening van de gemeente en de andere helft wordt verwerkt in een huurtarief met palen. Om de watersportverenigingen te helpen bij het realiseren van onder meer een nieuw steigerplan subsidieert de gemeente de nieuwe steigers. In afwijking tot het ontwerp-actieplan van 28 april 2005 wordt afgeweken van de standaard 2000 + norm die betrekking had op alle havens. In overleg met de verenigingen is nu een standaard vastgesteld per havenbekken.

Financiën
In de kadernota 2005 is een bedrag van EUR 1,2 miljoen gereserveerd voor de kwaliteitsslag watersport. Per watersportvereniging wordt een gemeentelijke bijdrage voorgesteld. Deze gemeentelijke bijdrage is bedoeld voor vernieuwingen van steigers, vingerpieren, palen, hekwerk en verbetering van toegangen.

Proces
Het programma is tot stand gekomen met medewerking van de Stichting Jachthavens. Hierbij zijn alle watersportverenigingen in Dordrecht aangesloten. De commissie Cultuur en Vrije Tijd behandelt het actieplan Watersport op 9 februari 2006. Vervolgens wordt aan de gemeenteraad gevraagd het actieplan inhoudelijk vast te stellen.

Redactie
Ietske Roest
Communicatie

telefoon 078 - 639 89 83

email i.roest@dordrecht.nl

Informatie
Hans Thiebou
Recreatie
telefoon 078 - 639 83 60