Dienstenbond CNV

Laurus: verkoop Konmar en Edah
31-01-2006

Inmiddels zal u via de media uitgebreid geïnformeerd zijn over de voorgenomen verkoop van de Edah en Konmarformule. Wij beseffen terdege dat dit een klap in het gezicht is voor een ieder die in de afgelopen jaren keihard aan het herstel van Laurus heeft gewerkt.

Inzet
We zijn als CNV Dienstenbond niet gerust op de uitwerking van deze aardverschuiving op uw werkgelegenheid. Niemand is gebaat bij paniek maar veel zal afhangen van het uitgangspunt dat Laurus hanteert bij de verkoop. Onze inzet is dat Edah en Konmar in zn totaliteit moet worden verkocht en niet in losse delen. Zelfs als de verkoop in losse delen meer oplevert in geld dan nog zullen we staan voor verkoop van het geheel en dus van behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid. Dat dit een heel lastige opgave zal zijn voor Laurus moet zij maar op de koop toenemen.

Edah en Konmar
Daarnaast willen we van de Laurus directie de garantie dat, mocht het zo zijn dat de verkoop van Edah en Konmar onvermijdelijk is, de medewerkers overgaan naar een andere werkgever op basis van de huidige arbeidsvoorwaarden en pensioentoezegging. Met de nieuwe eigenaar zullen dan wellicht nog harmonisatieafspraken moeten worden gemaakt over reistijden en reistijdvergoeding en eventuele andere verschillen in secundaire arbeidsvoorwaarden.

Kijkend naar de gevolgen van het voorgenomen besluit komen we tot de conclusie dat niet alleen de medewerkers bij Konmar/Lekker en Laag Superstores en Edah/Edah Lekker en Laag maar ook de populatie die bij Super De Boer het nodige voor haar kiezen zal krijgen.

Super De Boer
De voorgenomen verkoopt brengt een volumedaling met zich mee die aanzienlijk zal zijn. De gevolgen voor Logistiek en het logistieke netwerk van de achterblijvende Super De Boer populatie zullen dan ook om vergaande maatregelen vragen. Daarnaast zal de directie van Laurus niet schromen om de laatste van de slecht renderende Super De Boer-filialen te verkopen om de formule als geheel winstgevend te maken. Ook in de bestaande ondersteunende shared services en kantoorfuncties zullen arbeidsplaatsen komen te vervallen. De verwachting van Laurus is dat dit uiteindelijk zal gaan om circa 290 FTEs aan overhead arbeidsplaatsen. Daarbij is wel de aanname dat de rest van de overheadmedewerkers die toegerekend worden aan de Konmar of Edah formule in grote getale mee over worden genomen door een overnemende partij.

In de komende tijd zal u vele geruchten horen omtrent mogelijke overname kandidaten. Zodra er concrete informatie hierover is zullen wij u dit terstond doen toekomen. Op onze beurt verzoeken wij u om ons goed te blijven informeren wat er speelt binnen uw werkkring. Neem dan ook gerust contact op met uw regiokantoor of met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken onder telefoonnummer 0512 - 583 440 of per e-mail g.seffinga@cnvdibo.nl