Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 019

datum: 31 januari 2006

College ziet kansen voor toerisme in Amersfoort

"Ik wist niet dat Amersfoort zo mooi was!" Een vaak gehoorde uitspraak van mensen die de stad bezoeken. Daar wil de gemeente verandering in brengen. Zowel Amersfoorters als bezoekers van buiten de stad zouden moeten zeggen: Amersfoort is leuk! Het college wil daarom het toeristisch aanbod in Amersfoort versterken en uitbreiden. Bijvoorbeeld met een derde toeristische trekker, naast het dierenpark en de binnenstad. Daarnaast biedt uitbreiding van het culturele aanbod kansen voor de binnenstad. Ook het nieuwe expositiecentrum van Museum Amersfoort, KADE, kan met aansprekende hedendaagse tentoonstellingen een bijdrage leveren aan de toeristische aantrekkingskracht van de stad. Het totale aanbod moet onderscheidend zijn, en tegelijkertijd passen bij de stad.

Al deze mogelijke richtingen voor de toeristische ontwikkeling van Amersfoort komen samen in het 'Toeristisch pamflet'. Dit is één van de bouwstenen voor een overkoepelende aanpak van stadspromotie, toerismebevordering en acquisitie van bedrijven. Door onderzoek en afstemming met andere partners in de stad zal de gemeente in de komende tijd antwoorden formuleren op de vraag: "Wat maakt Amersfoort zo bijzonder?"

Hoe het toeristische beleid er in Amersfoort ook gaat uitzien, samenwerking tussen gemeente, organisaties en bedrijfsleven is daarbij essentieel. Een overkoepelende aanpak van stadspromotie, toerismebevordering en acquisitie van bedrijven biedt kans op successen. Voorbeelden van zulke samenwerking zijn op dit moment de Stichting Binnenstadmanagement, waarin de gemeente samenwerkt met onder andere winkeliers, horeca-ondernemers en Kamer van Koophandel, en de Amersfoortse Familiedagen, voor het eerst georganiseerd in 2005 door gemeente en Utrecht Toerisme en Recreatie (UTR) in samenwerking met bedrijfsleven en culturele organisaties.

De raad zal de komende tijd verder praten over de kansen voor toerisme in Amersfoort. In 2006 worden de eerste projecten in gang gezet. Daarvoor is een extra budget van E 100.000 beschikbaar.

Informatie: Christine van der Stoel, communicatieadviseur van de sector Welzijn. Sociale Zekerheid en Onderwijs, telefoon (033) 469 43 55, e-mail c.vanderstoel@amersfoort.nl.


---- --