Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 018

datum: 31 januari 2006

College presenteert visie op Amersfoortse gesubsidieerde musea

Wat is het door ons gewenste profiel van de Amersfoortse musea in 2015? Die vraag heeft het college zich zelf gesteld en beantwoord in het 'beleidskader museale basisvoorzieningen Amersfoort'. Het college stelt hierin voor om het aanbod van de gesubsidieerde musea op elkaar af te stemmen, zowel organisatorisch als inhoudelijk. Op die manier worden de Amersfoortse musea beter zichtbaar én herkenbaar.

De raad heeft gevraagd om een nieuw beleidskader voor de gesubsidieerde musea na de fusie tussen Museum Flehite en De Zonnehof Centrum voor moderne kunst. Ook bij de realisatie van de nieuwe tentoonstellingslocatie aan de Eem is het beleidskader een belangrijk uitgangspunt. Daarnaast heeft het Mondriaanhuis zich van documentatiecentrum tot museum ontwikkeld. Het college stelt voor om dit museum te benoemen tot basisvoorziening.

Met de realisatie van de nieuwe tentoonstellingslocatie KADE (Kunst Aan De Eem) werkt de gemeente een beleidsuitgangspunt uit de cultuurnota 'Stijl van de Stad' uit; namelijk het op peil brengen van de culturele infrastructuur passend bij een stad met 160.000 inwoners. De extra investering in Museum Amersfoort die daarmee gemoeid is, rechtvaardigt ook dat er inhoudelijk andere eisen worden gesteld aan het museum.

Het belangrijkste uitgangspunt voor het beleidskader is een grotere herkenbaarheid en zichtbaarheid van het museumaanbod, vooral voor de Amersfoortse bevolking, door:
- De realisatie van de nieuwe tentoonstellingslocatie KADE: op een centrale plek, met een open uitstraling die mensen moet uitnodigen om even binnen te lopen.
- Een duidelijk en herkenbaar profiel per museumlocatie: van het open en dynamische KADE tot het meer ingetogen Armando Museum en cultuurhistorisch Flehite.
- Te programmeren vanuit drie thema's, namelijk lokale cultuurhistorie, belangwekkende Amersfoortse kunstenaars en de verschijningsvorm van de stad. Deze drie thema's worden in een bredere (inter)nationale context geplaatst.
- Meer onderlinge afstemming van de tentoonstellingsprogrammering van de locaties.
- In te spelen op actuele ontwikkelingen in de stad: de stad als inspiratiebron, maar ook de musea als inspirerende instellingen voor de stad.
- Het aanbod buiten de museummuren (cultuurhistorische binnenstad, architectuur) duidelijker te laten zien.

Het college hecht er verder aan dat de musea er in de toekomst beter in zullen slagen om jongeren te bereiken, dit is immers een grote doelgroep in onze stad. Hiervoor moeten de musea gaan nadenken over een voor jongeren aantrekkelijk aanbod, nieuwe presentatievormen en het verder uitbouwen van een goed educatief aanbod.

Tot slot vindt het college het belangrijk dat de musea een actievere rol gaan spelen binnen de samenleving, bijvoorbeeld door het organiseren van een debat over ontwikkelingen in de stad (door KADE), het meewerken aan festivals (bijzondere locaties) en samenwerking met Amersfoortse kunstenaars.

De musea krijgen nu de gelegenheid om te reageren op het beleidskader. Na het verwerken van hun reacties beslist de raad over dit nieuwe 'beleidskader museale basisvoorzieningen'. Gemeente en musea maken vervolgens afspraken over de uitwerking. De plannen van de gesubsidieerde musea zullen aan het nieuwe beleidskader worden getoetst.

Informatie: Christine van der Stoel, communicatieadviseur van de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, telefoon (033) 469 43 55, e-mail c.vanderstoel@amersfoort.nl.


---- --