Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 017

datum: 31 januari 2006

Uitbreiding schuldhulpverlening Amersfoort

De schuldhulpverlening in Amersfoort wordt uitgebreid met een breder hulpverleningsaanbod en preventie. Het college van B&W heeft dat vandaag besloten. De uitbreiding is nodig omdat het huidige aanbod nog onvoldoende aansluit bij de problematiek van sommige Amersfoorters die aankloppen voor schuldhulpverlening. Voor de uitbreiding in 2006 wordt E 482.325,-- extra uitgetrokken.

Wie in Amersfoort schulden heeft gaat naar Stadsring 51. Sinds oktober 2004 verzorgt deze organisatie de integrale schuldhulpverlening voor de stad. Met integraal wordt bedoeld dat er aandacht is voor alle aspecten van de schuldenproblematiek van een cliënt en dat er wordt gezocht naar een duurzame oplossing.

Aanvullende hulpverlening

Het aantal cliënten met schuldproblematiek is de laatste jaren gestegen van 700 in 2003 tot 1200 in 2005. Deze stijging komt overeen met de landelijke trend. Om de groeiende groep cliënten te kunnen opvangen, is vorig jaar de capaciteit van Stadsring 51 uitgebreid. Geconstateerd werd echter ook dat met name voor de cliënten met grote problemen, het hulpverleningsaanbod tekort schoot. Voor deze doelgroepen is nu aanvullende hulpverlening beschikbaar zoals de zogenaamde Maatjeshulp. Deze vorm van begeleiding is vooral bedoeld voor mensen die vanwege een beperkte zelfredzaamheid dreigen uit te vallen. Zij krijgen intensieve ondersteuning bij het weer hanteerbaar maken van hun 'papierwinkel'.

Voorkomen is beter dan genezen

Om het aantal mensen dat in de financiële problemen komt terug te dringen, wordt tevens ingezet op preventie. De preventie bestaat uit diverse voorlichtingsactiviteiten en budgetteringscursussen.

Testjaar

De uitbreiding van het hulpverleningsaanbod is in eerste instantie voor een jaar. Daarna zal op basis van de behaalde resultaten en effecten worden bekeken hoe de schuldhulpverlening er vanaf 2007 moet uitzien.

Informatie: Joyce de la Croix, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, telefoon 033 469 45 04, e-mail croj@amersfoort.nl


---- --