Unicef



Zimbabwe: kindermisbruik stijgt explosief 31 januari 2006, Harare - Het afgelopen jaar zijn er in Zimbabwe 4.146 gevallen gerapporteerd van seksueel misbruik van kinderen. Dat komt neer op ruim tien verkrachte kinderen per dag. Misselijkmakende cijfers, en dan te bedenken dat het hoogstwaarschijnlijk het topje van de ijsberg is. Het gegeven dat er rond dit soort zaken vaak een groot stilzwijgen bestaat, is daarnaast ook zeer verontrustend. Unicef roept op tot het doorbreken van een taboe. "Het is een flagrante schending van de rechten van het kind."

De laatste schokkende feiten: medewerkers van veertien scholen in de hoofdstad Harare zijn aangeklaagd voor kindermisbruik. Op een lagere school iets buiten Harare is er (seksueel) geweld gebruikt tegen maar liefst 52 (!) kinderen.

Plus- en minpunten
Het is een vreemde contradictie. Enerzijds probeert Zimbabwe met veel inzet een goed onderkomen te vinden voor de bijna 1 miljoen wezen die er zijn. Anderzijds zijn kinderen in het Zuid-Afrikaanse land hun leven niet zeker. Van 'gewoon' geweld tot aan verkrachting, de kans dat kinderen ermee te maken krijgen is groot.

"Welke vorm van geweld het ook is, het is een flagrante schending van de rechten van het kind", zegt Festo Kavishe, directeur van Unicef Zimbabwe. "Het gebeurt op school, maar ook binnen families. Een ding hebben de daders gemeen: ze hebben allemaal een vorm van autoriteit."

Wie zwijgt stemt toe?
Naast het daadwerkelijke geweld, is er nog een ander probleem. De vernietigende stilte die (nog steeds) bestaat als het onderwerp ter sprake komt. Hoewel de lokale kranten dagelijks melding maken van geweld tegen kinderen, blijft een harde veroordeling vaak achterwege.

En daar moet een eind aan komen vindt Kavishe: "Kindermisbruik en
-exploitatie moeten keihard worden aangepakt. Gemeenschappen, en hun vertegenwoordigers, moeten het expliciet veroordelen. Zwijgen over dit onderwerp beschermt de daders."

Campagne Unicef
Daarom is Unicef, samen met de regering en andere hulporganisaties, onlangs een nationale campagne begonnen: Zero Tolerance Against Child Abuse. Doel is het thema bespreekbaar maken. Daarnaast traint Unicef mensen om mishandeling snel te herkennen.

Ook worden er comités ter bescherming van het kind opgezet. Uniek is dat ook kinderen hierin zitting hebben. Deze integrale aanpak moet leiden tot een afname van het aantal mishandelingen. Kavishe: "Want mishandeling heeft op een kind levenslang invloed."