Time : 5:57:16 PM
Date : Tuesday, January 31, 2006
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: dioxinecontaminatie: stand van zaken - procedure vrijgave bedrijven vastgelegd

Het Voedselagentschap heeft vandaag in nauw overleg met de betrokken beroepsorganisaties de procedure vastgelegd voor de vrijgave van dieren of producten die geblokkeerd werden naar aanleiding van de dioxinecontaminatie. Alles wordt in het werk gesteld om zo efficiënt mogelijk te werken om aldus zo spoedig mogelijk dieren en producten te kunnen vrij geven.

De procedure voor vrijgave steunt op volgende principes:

Het vrijgeven van verdachte veehouderijen of karkassen kan enkel door de Provinciale Controle-eenheid gebeuren ingeval hetzij:


- uit de enquête blijkt dat op de veehouderij geen dieren meer aanwezig zijn die van het gecontamineerde voeder gegeten hebben;
- uit de enquête blijkt dat op de veehouderij nog dieren aanwezig zijn die van het gecontamineerde voeder gegeten hebben en een monster van deze dieren conform de procedure gunstig getest werd in een laboratoriumanalyse voor dioxines;

De staalneming gebeurt door:


- hetzij de bedrijfsdierenarts in geval van een staalneming op een veehouderij,

- hetzij de keurder in geval van een staalneming van karkassen die reeds in een slachthuis of koelhuis hangen en in geval van een proefslachting.

Per Provinciale Controle-eenheid wordt een verantwoordelijke aangeduid die de opvolging van de vrijgaven zal beheren.

De volledige procedure kan geraadpleegd worden op de website van het Voedselagentschap www.favv.be .

Ondertussen zijn (of worden) in België naar aanleiding van de besmetting 399 bedrijven onder toezicht geplaatst, dit zijn 358 varkensbedrijven, 40 pluimveebedrijven en een bedrijf met konijnen.

varkens:

Antwerpen: 7
Vlaams Brabant: 5
Waals Brabant: 2
West-Vlaanderen: 147
Oost-Vlaanderen: 156
Henegouwen: 32
Luik: 1
Limburg: 1
Luxemburg: 3
Namen: 4

pluimvee

Antwerpen: 35
Vlaams Brabant: 0
Waals Brabant: 1
West-Vlaanderen: 1
Oost-Vlaanderen: 2
Henegouwen: 0
Luik: 1
Limburg: 0
Luxemburg: 0
Namen: 0

Het Voedselagentschap heeft het dossier in verband met de oorsprong van de contaminatie overgemaakt aan het parket van Hasselt.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be