Hoogheemraadschap van Rijnland


van de Verenigde Naties met systeem voor internetverkiezingen Rijnland finalist in de competitie van de Verenigde Naties met systeem voor internetverkiezingen

Persbericht 31 januari 2006

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft het project Rijnland Internet Election System formeel aangemeld bij de 2006 Public Service Award Competition van de VN, voor de nominatie "Improving transparency, accountability, and responsiveness in the Public Service". Vervolgens is Rijnland door de eerste selectieronde heen gekomen en zit in de finale!

Het project Rijnland Internet Election System (RIES) is het internet verkiezingssysteem, dat Rijnland in 2004 en 2005 met succes heeft gebruikt bij de verkiezingen van het waterschapsbestuur. Tijdens deze verkiezingen konden ruim 1 miljoen kiezers hun stem uitbrengen, 32% van de stemmers heeft dat via internet gedaan.

RIES is een volledig transparant stemsysteem. Een kiezer kan zelf na de verkiezing controleren of zijn stem is opgenomen in de uitslag. Op deze manier is de uitslag door iedereen verifieerbaar.

Het RIES project heeft in 2005 ook al de finale bereikt van de eEurope Awards in Manchester. De eEurope Award is een initiatief van de Europese Commissie, gericht op innovatieve initiatieven op het gebied van eGovernment. Vanwege deze finaleplaats mag Rijnland de komende twee jaar het Good Practice label voeren van de Europese Commissie.

In 2008 wordt het RIES-systeem gebruikt bij de landelijke waterschapsverkiezingen. Dan kunnen ruim 12 miljoen Nederlanders via internet met RIES stemmen.

Meer weten?

Meer informatie over dit onderwerp kunt u krijgen bij de afdeling Communicatie van het hoogheemraadschap van Rijnland, telefoon 071-3063401