Zorgverzekeraars Nederland

Zeist, 31 januari 2006

ZN Logo

ZN: huisartsen met inkomstverlies krijgen voorschot

Huisartsen die hun inkomsten zien dalen omdat zij voor een deel van hun patiënten geen tarieven kunnen declareren, krijgen snel een voorschot van de zorgverzekeraars. Het bestuur van Zorgverzekeraars Nederland heeft dit zojuist in een speciaal ingelaste vergadering besloten. De zorgverzekeraars willen hiermee voorkomen dat huisartsen met liquiditeitsproblemen te maken krijgen.

Huisartsen ondervinden problemen bij het traceren van verzekerden voor het declareren van het inschrijftarief. Dit tarief mogen zij voor iedere verzekerde in hun praktijk in rekening brengen. Deels liggen deze problemen aan de bestanden van de huisartsen zelf, deels aan de systemen die een deel van de huisartsen voor het declareren gebruiken. Verder is het grote aantal verzekerden die dagelijks van zorgverzekering veranderen een belangrijke factor. Hierdoor zijn de bestanden van de zorgverzekeraars niet altijd volledig en up-to-date. Huisartsen die niet kunnen declareren, lijden logischerwijs inkomstenverlies.

De zorgverzekeraars willen een oplossing bieden voor de liquiditeitsproblemen die hier mogelijk het gevolg van kunnen zijn. Huisartsen kunnen contact opnemen met de zorgverzekeraars bij wie veel patiënten uit de praktijk verzekerd zijn. Zij zullen dan een voorschot op het inschrijftarief voor deze verzekerden uitkeren.

Overigens is er sprake van een tijdelijk probleem. De zorgverzekeraars verwachten dat het aantal `onvindbare' verzekerden de komende weken snel zal afnemen.

Voorbeeld
Stel een huisarts heeft een praktijk met 2500 patiënten. Voor 10 procent van hen kan de huisarts geen zorgverzekeraar vinden en dus geen declaratie indienen. De huisarts mist dan een bedrag van 3250 euro (250 maal 13 euro). Naarmate het aantal `onvindbare verzekerden' hoger is, stijgt het inkomstenverlies navenant.

Nieuwe financieringswijze huisartsenzorg
Met het in werking treden van de Zorgverzekeringswet op 1 januari 2006 is ook de financieringswijze voor de huisartsenzorg veranderd. Huisartsen ontvangen voor iedere patiënt in hun praktijk een vast bedrag (inschrijftarief) van 13 euro per kwartaal en declareren voor iedere verrichting een consultarief van 9 euro. De hoofdlijnen voor de nieuwe systematiek zijn vastgelegd in het zogeheten Vogelaar-akkoord.