Gemeente Den Haag

Het grootste deel van het geld dat de gemeente Den Haag krijgt voor het verminderen van problemen onder Marokkaanse jongeren gaat naar maatwerktrajecten. School, werk en een zinvolle vrijetijdsbesteding moeten een criminele loopbaan voorkomen. Minister Donner van Justitie geeft Den Haag voor de komende vier jaar in totaal 3.300.000 euro.

Marokkaanse jongeren van 12 tot 24 jaar zijn oververtegenwoordigd in criminaliteitscijfers van de vier grote steden. Ook de werkloosheid en het voortijdig schoolverlaten zijn veel hoger onder deze groep met een oververtegenwoordiging van respectievelijk 45 en 49 procent. Overigens presteert 80 tot 90 procent van de jongeren van Marokkaanse afkomst goed op school of werk en is nooit in aanraking geweest met de politie.

De maatwerktrajecten zijn voor risicojongeren en jongeren die in aanraking zijn geweest met de politie en moeten hun kansen vergroten op een positieve deelname aan de samenleving. Dat kan door het behalen van een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt, het vinden van een stageplaats of een reguliere baan en een zinvolle invulling van de vrije tijd. Bij de Jongereninterventieteams van Bureau Jeugdzorg, waarvoor momenteel een wachtlijst bestaat, worden extra plaatsen ingekocht. Ook komen er preventieprojecten voor alle Marokkaanse jongeren, zoals schoolcontactfunctionarissen, extra straatwerk voor overlastgevende jeugdgroepen en begeleiding van gezinnen met problemen en wordt werkgelegenheid gestimuleerd.

Het college van Burgemeester en Wethouders wil de uitvoering samen met de Marokkaanse gemeenschap doen. Zo is er extra geld voor een succesvol mentorproject waarbij Marokkaanse studenten jongeren in het VMBO coachen.