Gemeente Giessenlanden


Definitief TV-pakket

De gezamenlijke programmaraad voor de gemeenten Aalburg, Giessenlanden, Gorinchem, Werkendam en Woudrichem vergadert op 31 januari 2006 om 19.30 uur in het stadhuis van Gorinchem. De vergadering is openbaar. Wilt u zich minstens vier dagen vooraf aanmelden bij de secretaris.

Definitief pakket
Het belangrijkste agendapunt is de definitieve vaststelling van het voorgestelde uniforme TV-basispakket voor de vijf gemeenten. Het concept is tot 28 januari 2006 ter inzage in de regionale kranten, op de internetsite www.programmaraadaggww.nl en via Giessenlanden. Op de internetsite van de programmaraad is het volledige advies met motivatie te zien. Zenderaanbieders en abonnees kunnen hierop reageren. De reacties die worden besproken, waarna het definitieve pakket wordt vastgesteld.

Dit advies is in Giessenlanden pas van toepassing nadat het kabelnet gemoderniseerd is. Volgens een inschatting van Casema wordt met de modernisering in de loop van 2006 gerealiseerd.

De Programmaraad heeft alleen zeggenschap over de invulling van de eerste 15 kanalen van het basispakket (bij Casema budgetpakket genoemd). Hiervan zijn wettelijk verplicht door te geven de Nederlandstalige zgn. 'must carry' zenders: Nederland 1, 2 en 3; België Één en België Ketnet/Canvas; de regionale zenders TV Rijnmond of TV Brabant; een eventuele lokaal TV kanaal (In Woudrichem is dit de kabelkrant en voor de rest is het advies TRT.)

De programmaraad kan alleen advies uitbrengen voor de overige 8 kanalen van het basispakket. Deze kanalen worden ingevuld met een beperkt aantal te kiezen (veelal niet commerciële) aanbieders. Dit komt omdat Casema van deze aanbieders geen toestemming heeft gekregen de betreffende programma's op te nemen in het basispakket.

Zenderkeuze
Op basis van alle criteria zijn de volgende 8 (niet-commerciële) zenders geadviseerd: BBC 1 en 2; ARD; ZDF; TV5 Europe; EuroNews; Arte; TVE International.

De overige 19 kanalen worden door de kabelexploitant ingevuld. Hierop zijn veelal de commerciële zenders en zenders die tegen een vergoeding uitzenden te zien. (Meer informatie is bij de kabelexploitant verkrijgbaar; bijv. www.casema.nl.)

Bezwaren
Dit advies is nog een concept. Volgens de mediawet kunnen abonnees en aanbieders tegen de geadviseerde 8 zenders (nrs. 8 t/m 15) gemotiveerd bezwaar of alternatieven indienen. Het advies is tot en met 28 januari 2006 ter inzage via de internetsite en via de lokale kranten.

Postbus 1033, 3380 AA Giessenburg, e-mailadres programmaraadaggww@planet.nl, Internetsite www.programmaraadaggww.nl