Ingezonden persbericht

"Geen Nederlandse soldaten naar Afghanistan"

TILBURG, 20060131 -- Het Nederlandse volk stemt niet in met een missie naar Afghanistan. Dat blijkt uit onderzoek van de website www.nieuwszicht.com. De redactie vroeg 700 personen naar hun mening omtrent de stelling "Nederland moet naar Afghanistan". Een overtuigende meerderheid van 64 procent was het niet met de stelling eens. 28 procent van de ondervraagden vond het wél een goed plan en 8 procent gaf aan het niet te weten.


Ook in politiek Den Haag zijn de meningen nog altijd verdeeld over het onderwerp Afghanistan. In de aanloop naar het grote Kamerdebat aanstaande donderdag wordt er flink gelobbyd en gediscussieerd over mogelijke oplossingen en middelen.

Uitslag
Boris van de Ham van D'66 is net als de meeste ondervraagden, tegen het sturen van soldaten om 'vrede te handhaven' in Afghanistan. Hij vind de uitslag dan ook 'erg mooi om te horen'. "We moeten daar geen militairen heen sturen die met een geweer op de rug gaan rondlopen. Zo'n missie kan op dit moment gewoon niet lukken. Je kunt geen 'peacekeepen' als er nog geen peace is."

Ook Jan Marijnissen van de SP is erg tevreden met de uitslag van de stelling. "Het is zeer onverstandig wanneer de wereldgemeenschap, dus ook ons land, zich nog verder voor het karretje van de VS laat spannen."

Zowel CDA als VVD, de twee grootste voorstanders van het sturen van soldaten, kozen ervoor geen reactie te geven.

Gedoe
Het voltallige kabinet besloot enkele weken terug dat 1200 Nederlandse militairen aan de ISAF-missie in Afghanistan moeten meedoen. Premier Jan Peter Balkenende deelde dit mee tijdens een persconferentie om zo 'een einde te maken aan al het gedoe en de besluiteloosheid rond deze missie'. De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de missie naar Afghanistan. Tot nu toe weigerde de Kamer zo'n debat, omdat er nog geen kabinetsbesluit was.




Gijs de Jong