Gemeente Leeuwarden

Schets Nieuw Zaailand Schets Nieuw Zaailand

Nipte meerderheid raad voor plannen Nieuw Zaailand

Bron: gemeente Leeuwarden (31-01-2006) Leeuwarders mogen in referendum mening geven Met negentien stemmen voor en zeventien tegen is de gemeenteraad op 30 januari akkoord gegaan met de herinrichting van het Zaailand. Belangrijke onderdelen van de plannen zijn de verplaatsing van het Fries Museum naar het Wilhelminaplein, uitbreiding van de ondergrondse parkeergarage en bebouwing van de zuidzijde van het Ruiterskwartier met winkels, horeca en etagewoningen.

Het raadsbesluit is een `voorgenomen besluit'. De raad zal de inwoners van Leeuwarden vragen zich over de plannen uit te spreken in een referendum. De raad stemde in met een amendement van de PvdA, zodat men ook kan kiezen voor een variant zonder winkels en woning langs het Ruiterskwartier.

Het Nieuw Zaailand houdt de gemoederen al geruime tijd bezig. Binnen de PvdA en de VVD leidden de plannen zelfs tot interne verdeeldheid. Belangrijkste struikelblok is de pleinafsluitende bebouwing langs het Ruiterskwartier, oftewel de winkelslurf. Twee raadsleden van de PvdA zijn tegen de bebouwing. Bij de VVD hebben drie leden bezwaren. Net als PAL GroenLinks zien zij liever dat die bebouwing niet veel verder loopt dan het geplande Fries Museum. SP, NLP, Christunie, Leefbaar Leeuwarden en NLP willen dat het plein blijft zoals het nu is. Het CDA is unaniem voorstander van herinrichting van het Zaailand.

D66 dienden een amendement in om onderzoek te laten uitvoeren naar de ideale bouwhoogte van de `winkelslurf'. Het voorstel werd met dezelfde stemverhouding aangenomen als de Zaailandplannen; 19 om 17.

De PvdA diende vier moties in, die allen door een raadsmeerderheid werden gesteund. De partij wil graag variatie in de gevelhoogte van de bebouwing aan het Ruiterskwartier en een ruime doorgang ter hoogte van het Old Burger Weeshuis. Randbeplanting moet het plein een groen karakter geven. Verder wil de PvdA dat de Oude Lombardsteeg in zijn geheel wordt opgeknapt als onderdeel van de herinrichting. Het college zal in opdracht van de raad bij de verhuurder van winkelcentrum Zaailand krachtig pleiten voor verhuur van lege winkelpanden tot de start van de bouwwerkzaamheden.

De VVD vraagt het college onderzoek te doen naar de mogelijkheid van een extra in- en uitgang van de parkeergarage via de Zuiderstraat. Een ruime raadsmeerderheid steunde de motie.

Op verzoek van de NLP zal de pasbenoemde referendumcommissie beoordelen of de geheime stukken over het Nieuw Zaailand alsnog openbaar gemaakt kunnen worden, zodat zoveel mogelijk informatie beschikbaar is. De raad ging unaniem akkoord met een motie van deze strekking.

Op 27 februari besluit de raad definitief welke vraag zij met het referendum aan de inwoners van Leeuwarden voorlegt.