Laurus NV

P E R S B E R I C H T
's-Hertogenbosch, 31 januari 2006

Laurus concentreert zich op Super de Boer
Edah en Konmar Superstores worden verkocht

Laurus N.V. is voornemens te besluiten tot de verkoop van de winkelformules Edah en Konmar Superstores. De vernieuwing van Edah en Konmar zorgt weliswaar voor forse omzetstijgingen, maar levert door de onverminderde margedruk op afzienbare termijn onvoldoende rendement op. Laurus gaat zijn activiteiten daarom op de winkelformule Super de Boer concentreren. Hiermee krijgt Laurus de mogelijkheid de organisatie geheel te richten op het krachtig en slagvaardig optreden in de markt van deze formule.
Toelichting op het besluit
Kernprobleem van de Laurus-formules is, zoals in een eerder persbericht reeds werd aangegeven, de relatief lage omzet per vierkante meter. De vernieuwing van de winkelformules zoals die tot nu toe gestalte heeft gekregen is dan ook primair gericht geweest op verhoging van de omzet per vierkante meter. Voor Edah betekende dit vanaf 2004 een gefaseerde ombouw naar Edah Lekker & Laag. Ultimo 2005 waren er in totaal 77 van de 276 Edah-winkels omgebouwd. In 2005 werd onder de naam Lekker & Laag Superstores een nieuw concept voor de Konmar Superstores getest.
Inmiddels heeft een evaluatie plaatsgevonden van de test met Lekker & Laag Superstores, die in de afgelopen periode uitvoerig is doorgesproken met de Raad van Commissarissen. Ook de resultaten van de uitrol van Edah Lekker & Laag zijn geëvalueerd. In beide gevallen moet worden vastgesteld dat de vernieuwde winkels een forse stijging van de omzet laten zien. De eerste drie Lekker & Laag Superstores wisten in de afgelopen periode een omzetplus van circa 45% te realiseren. De winkels trokken 33% meer klanten en de gemiddelde besteding per klant ging met circa 10% omhoog. Een zelfde beeld, zij het op een lager niveau, laten de Edah Lekker & Laag-winkels zien. Toch zijn deze positieve resultaten niet voldoende om de onverminderde margedruk als gevolg van de economische omstandigheden en de prijzenoorlog te compenseren. De aanhoudende druk op omzet en resultaten heeft de financiële armslag verder beperkt. Dit maakt het onmogelijk de investeringen in de vernieuwing van de Edah- en Konmar-formules voort te zetten.
Gelet op het voorgaande, en in aanmerking genomen dat ook de activiteiten van de reguliere Edah-winkels en Konmar Superstores nog altijd onvoldoende renderen, is Laurus voornemens te besluiten de Edah/Edah Lekker & Laagactiviteiten en Konmar/Lekker & Laag Superstores-activiteiten te verkopen. Het aantal supermarktmedewerkers bij Edah bedroeg eind 2005 2.756 FTE's (7.740 medewerkers). De directe overhead van de formule bedraagt 95 FTE's. 2
Het aantal supermarktmedewerkers bij Konmar/Lekker & Laag Superstores bedroeg eind 2005 1.651 FTE's (4.237 medewerkers). De directe overhead van de formule bedraagt 50 FTE's.
De verkoop brengt met zich mee dat in de ondersteunende 'shared services' en op de kantoren naar verwachting circa 290 FTE's aan arbeidsplaatsen zullen vervallen. Met de vakorganisaties zal overleg plaatsvinden over de toepassing van het Sociaal Plan Laurus Totaal. Voor de bij de verkoop betrokken supermarktmedewerkers geldt dat zij overeenkomstig de wettelijke regels mee overgaan naar de toekomstige nieuwe eigenaar. Het is de bedoeling dat de medewerkers die in de directe overhead van de formule werkzaam zijn eveneens mee overgaan bij de verkoop. Aan de ondernemingsraad van Laurus is om advies gevraagd omtrent de voorgenomen besluiten. Zodra de voorgenomen besluiten voldoende concreet zijn, zullen zij tevens ter goedkeuring worden voorgelegd aan de algemene vergadering van aandeelhouders. De gevolgen voor de logistieke medewerkers zijn afhankelijk van de vraag in hoeverre bij de voorgenomen verkoop tevens de logistieke operatie kan worden betrokken. Zodra hierover meer duidelijkheid bestaat, zal aan de ondernemingsraad een separaat plan ter advisering worden voorgelegd. Super de Boer
Super de Boer is de meest kansrijke formule van Laurus. Met de concentratie van de activiteiten op de winkelformule Super de Boer krijgt Laurus de mogelijkheid de organisatie geheel te richten op het krachtig en slagvaardig optreden in de markt van deze formule. In 2006 wordt voor ¤ 36 miljoen geïnvesteerd in Super de Boer. De operatie 'Refresh', die onder meer is gericht op een ingrijpende verfrissing van het winkelbeeld, zal in 2006 worden voltooid. Sinds enige maanden wordt gewerkt aan de volgende generatie van Refresh. Het omzetaandeel in de versgroepen van Super de Boer is stijgende en het huismerk maakt zowel kwalitatief als kwantitatief een sterke expansie door. Variatie en verrassing zijn hier de sleutelwoorden. Met het veranderingstraject Superfit wordt goede voortgang geboekt in de verbetering van de efficiëntie van de bedrijfsprocessen, niet alleen in de winkels maar in de totale keten. Daarnaast werkt Super de Boer aan de invoering van een nieuw, computerondersteund bestelproces. Op 13 januari jl. werd bekend dat vier Super de Boer-winkels in hun provincie tot 'Beste Supermarkt' zijn verkozen. Kredietfaciliteiten
In de tweede helft van 2005 en in de eerste weken van 2006 heeft Laurus met de banken gesproken over de financieringsratio's voor de resterende looptijd van de faciliteiten, die op 9 januari 2008 aflopen. Deze besprekingen hebben ertoe geleid dat de banken bereid zijn om tot 30 januari 2007 af te zien van de toepasselijkheid van de in 2002 overeengekomen financieringsratio's. Voorwaarde hiervoor is, dat Laurus per 30 januari 2007 zijn nettoschuld heeft teruggebracht tot ¤ 200 miljoen (nettoschuld ultimo 2005: circa ¤ 370 miljoen). De reductie van de nettoschuld zal moeten worden gerealiseerd door herstructurering/verkoop van activiteiten volgens een nog nader overeen te komen plan.
In plaats van de oorspronkelijk overeengekomen financieringsratio's zal gelden dat de EBITDA van de Super de Boer-formule gedurende 2006 positief moet zijn. Tot 30 januari 2007 heeft Laurus voor de Nederlandse activiteiten de beschikking over een kredietfaciliteit van ¤ 300 miljoen. Daarenboven heeft Laurus tot 9 januari 2008 voor de Nederlandse activiteiten nog de beschikking over een rekeningcourantfaciliteit van ¤ 80 miljoen. De back-up faciliteit Spanje ad ¤ 230 miljoen blijft eveneens beschikbaar tot 9 januari 2008. De faciliteiten worden verlaagd met de netto-opbrengsten uit de te verkopen activiteiten. Mede afhankelijk van de 3
voortgang van de herstructurering/verkoop van activiteiten is het de bedoeling om

dan
vigerende organisatie.
Laurus is ervan overtuigd dat met het voorgenomen besluit de belangen van alle stakeholders zijn gediend, waarin inbegrepen het voorkomen van een verdere verwatering van aandeelhoudersbelangen.
Aantal vestigingspunten

01-01-2006 19-06-2005 02-01-2005
Edah 276 281 286
waarvan samenwerkende ondernemers 51 54 58
Konmar
(inclusief Lekker & Laag Superstores 44
43
43
waarvan samenwerkende ondernemers 4 4 4
Super de Boer 380 388 392
waarvan samenwerkende ondernemers 191 201 206
Totaal 700 712 721
waarvan samenwerkende ondernemers 246 259 268

---
Perscontacten:
Frits Kremer, telefoonnummer (+31) (0)73 622 37 14 / (+31) (0)6 22 45 88 57