Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
9 Vragen van mevrouw N.R. Schipper
(ingekomen 30 januari 2006)


Toelichting


Aanleiding van deze vragen is de publicatie van de Vastgoedmonitor 2005.


Tegenover een paar toplocaties in Utrecht staan, veelal verouderde, kantoren en bedrijfsruimten op minder gunstige locaties. Op deze locaties is sprake van een groeiend aanbod, waarbij de perspectieven op de wat langere termijn ongunstig blijven. Voor een substantieel deel van het incourante deel van het aanbod zullen ingrijpende maatregelen onvermijdelijk zijn. Deze variëren van revitalisering van panden tot sloop in combinatie met herontwikkeling. Aldus de Vastgoedmonitor.


Leegstand Kantoren
Het afgelopen jaar kwam de leegstand uit op 9,1% van de voorraad. In oppervlakte gaat het om 213.000 m2. Het grootste deel hiervan staat daadwerkelijk leeg (85%).


Incourant aanbod

Van het aanbod op eind juni 2005 wordt zo'n 38% door marktpartijen als minder courant bestempeld. Het gaat om 98.500 m2. De meeste incourante meters zijn te vinden op locaties waar ook de meeste kantoorruimte wordt aangeboden: Kanaleneiland (40.100 m2) en Lageweide (30.500 m2). Voor Kanaleneiland komt dit overeen met 64% van het aanbod, voor Lageweide is dit 77%. Het incourante aanbod valt hier in de meeste gevallen samen met leegstaand aanbod.


Het Utrecht Investment Agency

Het Utrecht Investment Agency (UIA), een initiatief in het werkgelegenheidsoffensief, zet zich in voor het behoud en creëren werkgelegenheid. Naast de provincie Utrecht en de gemeente Utrecht participeren in UIA diverse vastgoedpartijen (Bouwfonds MAB, Corio Nederland Kantoren, De Waal Beheer, ING Real Estate en NS Vastgoed). Doel van dit initiatief is het aantrekken van nieuwe kantoorgebruikers en werkgelegenheid naar de regio Utrecht.
Voor de komende jaren (uitvoeringsprogramma werkgelegenheidsoffensief 2004-2007) streeft UIA naar een groei van de verhuur van zo'n 75.000 m2 kantoor.
Een quick scan van het UIA naar de (incourante) leegstaande kantoorruimte heeft opgeleverd dat voor 80% een herbestemming niet binnen de mogelijkheden ligt. 20% zou kunnen worden herbestemd bijvoorbeeld tot woonruimte.


Leegstand bedrijfsruimte

Zo'n 38% (67.700 m2) van het aanbod van bedrijfsruimte is incourant. Tweederde hiervan (43.000 m2) betreft een tweetal grote panden, waarvan één op Kanaleneiland (15.000 m2) en één op Lageweide (28.000 m2). Dit ene pand op Lageweide is verantwoordelijk voor driekwart van het incourante aanbod op Lageweide.


Weinig aanbod kleine kavels

Er is weinig aanbod in het segment van kavels in de grootte van 500 tot 1.000 m2 en kavels van 1.000 tot 1.500 m2.

Vragen:

1. Hoe beoordeelt het College de leegstand en incourantie van kantoorruimte en bedrijfsruimte in de gemeente Utrecht?

2. Welke actieve inspanningen levert/onderneemt de gemeente Utrecht, naast deelname aan het UIA, aan:
a. de herbestemming van incourante/leegstaande kantoorruimten?
b. het tegengaan van leegstaande kantoorruimte?
c. het courant krijgen van incourante kantoorruimte?

3. Welke actieve inspanningen onderneemt/levert de gemeente Utrecht aan:
a. het incourante aanbod op Lageweide al dan niet in relatie tot de planvorming rond de reconstructie van Lageweide?
b. de mogelijkheden tot splitsing van bedrijfskavels?

4. Behoort herbestemming van incourante bedrijfsruimte tot de mogelijkheden? Zo ja, aan welke gebieden en welke bestemmingen gaan de gedachten van het College uit?

---

Uit de Vastgoedmonitor 2005
Voortgangsrapportage uitvoeringsprogramma 'Werkgelegenheidsoffensief Utrecht'
, 25 januari 2006, College van Ben W Utrecht.
Uit de Vastgoedmonitor 2005


---- --