Dienstenbond CNV

Op weg naar een nieuwe CAO GPR
31-01-2006

In de eerste plaats wensen wij u en de uwen het allerbeste toe voor 2006. Een jaar dat mede in het teken zal staan van de verdere integratie van Getronics en PinkRoccade. Op de =3-site staat inmiddels een heel verhaal van uw werkgever over het zware traject wat voor ons ligt: de integratie van de bestaande CAOs en de diverse DAVOs. Belangrijker is dat er een CAO GPR komt, waarin iedereen zich zo goed mogelijk thuis voelt. Op 9 januari hebben we hiervoor een start gemaakt. Daarbij kwamen ook nog enkele andere punten aan de orde. Hieronder een kort overzicht.

Nieuwe CAO

Eerst willen we inzicht in de overeenkomsten en verschillen tussen de diverse bestaande regelingen. Daarna willen we weten hoe uw werkgever zich de nieuwe CAO voorstelt. De hoofdlijnen leggen we aan u voor. Vervolgens gaan wij u vragen wat uw wensen zijn voor de CAO. Met de kaderleden zullen we een aanzet doen die wij in februari aan u gaan voorleggen. Aan de hand van de uitkomst van die ledenraadpleging stellen we met de kaderleden de definitieve voorstellenbrief van CNV Dienstenbond vast. Vanaf begin maart zullen de onderhandelingen starten. U krijgt dus nog veel informatiebulletins van ons in de komende tijd.

Zorgverzekering

In overleg met de werkgever is het keuzemoment voor de zorgverzekering uitgesteld naar 1 maart. Kiest u voor de collectieve verzekering, dan ontvangt u de bijdrage van uw werkgever van 45 in maart.

Overgang van werkgever voor deelnemers ABP- en PGGM

Medewerkers die vallen onder de ABP- en PGGM-pensioenregeling blijven daaronder vallen. Daarvoor moet voorkomen worden dat u bij een verkeerd type werkgever in dienst bent. Vandaar dat u in een aparte BV moet worden opgenomen. Dit heeft verder geen invloed op uw arbeidsvoorwaarden. Wel lijkt er een probleem op te treden met oude wachtgeldrechten. Wij hebben de werkgever hierop gewezen en er wordt nu een oplossing gezocht. Wij raden u aan te wachten met het tekenen van een brief tot de uitkomst van het onderzoek bekend is. U krijgt daarover bericht. Meer informatie staat op de FAQ op =3.

Aegon-regelingen

Uw werkgever heeft aangegeven dat het aantal Aegon-regelingen nu aardig in kaart is gebracht. Als dat rond is, gaan we bespreken hoe die regelingen analoog aan het deelprincipeakkoord-VUT vorm kunnen krijgen. Voorzover van toepassing, krijgt u daarover nog bericht.

Food

Bij Food (ex-Campina) bestaan twee pensioencompensatieregelingen die gelden tot 1-1-2008. Omdat een aantal zaken niet meer bestaat, lijkt herziening noodzakelijk. We houden u op de hoogte.

SoZ

Er bereiken ons nog vragen over SoZ. Bij de overgangsbepalingen voor de SPPRSZ naar de SVG-regeling is uitgegaan van een pensioenleeftijd van 62 jaar. De prépensioen regeling is hierin dus meegenomen. Dat is voor u gunstiger. Als was uitgegaan van een pensioenleeftijd van 65 jaar met een eindloonregeling die overging naar de SVG met een pensioenleeftijd van 62,5 jaar dan had uw berekening een veel slechter resultaat gehad.

Nieuwe Staffel Pensioenpremie SVG

Het bestuur van de Stichting SVG heeft besloten om de bestaande premiestaffel van de SVG aan te passen. Tevens gaat de franchise omlaag. De premiestaffel zoals die was, mag niet meer. Dus dat er een aanpassing moest komen, is niet het punt. Maar als vakorganisaties zijn wij zeer ongelukkig met zowel de inhoud van de oplossing als met de wijze waarop het besluit is genomen.

Voorheen was er een hoge franchise ( 16.392) en betaalde de medewerker een vast percentage van 5% (7% over een salarisdeel boven 45.960). De werkgever vulde dit aan tot 12% tot een leeftijd van 40 jaar en tot 17% vanaf 40 jaar. Dit mag nu niet meer.

Wij hebben begrepen dat men nu toe wil naar een andere methodiek. De franchise wordt verlaagd naar 13.875. En er komt een leeftijdsafhankelijke premiestaffel (naarmate de deelnemer ouder is, wordt er een hoger premiepercentage geheven). Daarbij gaat de werkgever 65% van de kosten betalen en de medewerker 35%. Dit betekent dat u, afhankelijk van uw leeftijd, 2,55% (t/m 29 jaar) tot 9,5% (vanaf 60 jaar) zelf gaat betalen, over de hogere pensioengrondslag.

Op zichzelf hebben wij geen grote bezwaren tegen een hogere pensioengrondslag (door de lagere franchise). Dat betekent gewoon dat een groter deel van het salaris pensioengevend is. Maar doordat het bestuur het vaste premiepercentage van de medewerkers loslaat, ontstaat er ineens een inkomenseffect. Grofweg tot een jaar of 45 zult u goedkoper uit zijn in het nieuwe systeem. En vanaf een jaar of 45 duurder. Zo krijgt pensioen een direct inkomenseffect. En daar hebben wij ernstige bedenkingen bij. Wij vinden dat ook u daar iets van zou moeten kunnen vinden. Het bestuur van de Stichting SVG heeft zich echter op het standpunt gesteld dat een deelnemersvergadering of referendum in dit geval niet nodig is, omdat er sprake zou zijn van een dwingend voorgeschreven wijziging. Statutair hoeft een dergelijk besluit van het bestuur niet goedgekeurd te worden door de deelnemers. Wij zijn het daar niet mee eens. Het bestuur heeft een oplossing gekozen, terwijl er ook andere oplossingen mogelijk zijn. Wij vinden dat het bestuur buiten zijn boekje is gegaan en beraden ons nu op mogelijke juridische stappen. Wellicht hebben we daarbij uw hulp nodig. Wij houden u op de hoogte.

Overgangsmaatregel nieuwe premiestaffel 50+-ers

Het bestuur van de Stichting SVG heeft echter via de directie van GPR wel kennisgenomen van onze bezwaren. Onder andere dat ouderen in de nieuwe situatie met een kostenverhoging te maken krijgen. De directie heeft ons medegedeeld dat het Stichtingsbestuur een overgangsmaatregel aanbiedt aan alle deelnemers die op 31 december 2005 50 jaar of ouder zijn. Die mensen krijgen éénmalig de keuze om gedurende 2 jaar (tot 1 januari 2008) 6% te betalen, zonder dat de werkgeversbijdrage aangepast wordt. Wij hebben kennis genomen van deze mededeling.

Vragen of opmerkingen?

U kunt uw eventuele vragen stellen aan Wim Burggraaf. Dat kan per mail (w.burggraaf@cnvdibo.nl) of telefonisch (055 577 26 40). Wel ben ik de komende 1,5 week niet altijd even makkelijk bereikbaar.