Dienstenbond CNV

Nieuwe CAO Doe-het-zelf branche
31-01-2006

De leden van CNV Dienstenbond hebben in meerderheid ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe CAO Doe-het-zelfbranche. De CAO heeft een looptijd van 1 april 2004 tot 1 januari 2007. Ook de FNV-leden zijn akkoord gegaan. Dit betekent dat de nieuwe CAO een feit is.

Natuurlijk zijn er een aantal kanttekeningen te plaatsen bij dit akkoord. Zo is door een aantal van u een opmerking gemaakt over de stijging van het loon. In de looptijd van deze CAO worden de feitelijke- en schaallonen structureel met 1% verhoogd op 1 december 2005 en 1 juli 2006. Op 1 december 2006 volgt dan een éénmalige uitkering van 0,5%. Een veelgestelde vraag heeft betrekking op de datum van de eerste loonsverhoging in relatie tot de ingangsdatum van de CAO. Dit ligt natuurlijk redelijk ver uit elkaar. Nu is het zo dat loonsverhoging met terugwerkende kracht niet heel vaak wordt afgesproken en al helemaal weinig in de handelsbranche. Administratief geeft dit de nodige rompslomp, waar werkgevers niet op zitten te wachten. Dit was in ons overleg dus niet bespreekbaar. Conclusie is dat wij CAO-overleg altijd zo snel mogelijk moeten opstarten en daarbij moeten hopen dat wij door kabinetsmaatregelen niet nogmaals ernstige vertraging in de onderhandelingen oplopen.

Er zijn ook opmerkingen gemaakt over de maaltijdvergoeding. Deze is verhoogd van
6,13 naar 6,25. Het kan natuurlijk zo zijn dat bepaalde bedrijven een hogere maaltijdvergoeding geven. Deze bedrijven wijken dan in positieve zin af van de CAO. Hier is natuurlijk niets mis mee!

In het CAO-akkoord is sprake van het betalen van de vakbondscontributie uit het brutoloon. Dit kunt u met uw werkgever regelen. Om het te kunnen aanvragen ontvangt u bij deze info een formulier dat u naar uw werkgever moet opsturen. Uw vakbondscontri­ butie wordt hierdoor een stuk minder, maar om misverstanden te voorkomen, de aanvraag is geen verplichting!

Tot slot willen we graag de leden bedanken die in de CAO-commissie zitten. Door hun inbreng kunnen wij beter onderhandelen omdat wij snel op de hoogte zijn van ontwikkelingen op de werkvloer. Wilt u ook meepraten over de ontwikkeling van de CAO dan kan dat natuurlijk. U kunt bellen met uw bestuurder Marten Jukema (035-6460580) of een e-mail sturen naar hilversum@cnvdibo.nl

Zijn er andere vragen of opmerkingen, ziet u ontwikkelingen in de branche waar wij nog te weinig rekening mee houden of heeft u ideeën waardoor wij nog meer leden in de Doe-het-zeffbranche kunnen werven en daardoor sterker staan neemt u dan ook contact met mij op. Elk advies is welkom!